Στην άμεση έγκριση του Asset Protection Scheme που έχει προτείνει το ΤΧΣ, και το οποίο θα βοηθήσει τις τιτλοποιήσεις NPLs, προσβλέπουν οι τράπεζες. Παράλληλα, εκτιμούν ότι το πλάνο της ΤτΕ μπορεί να υποβληθεί άμεσα στις ευρωπαϊκές αρχές για τις παρατηρήσεις και την έγκρισή τους.
Τα δύο σχέδια για τη συλλογική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά από τις τράπεζες για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, συζητήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας και στη συνάντηση του διοικητή τηςΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε την ανάγκη γρήγορης υιοθέτησης πιο συστημικών εργαλείων, όπως είναι οι προτάσεις ΤΧΣ και ΤτΕ, που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι τράπεζες για τη μείωση των NPLs.
Χωρίς την υιοθέτηση των σχεδίων συστημικής αντιμετώπισης των NPLs, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τον στόχο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021.
Τον Δεκέμβριο του 2018 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 81,8 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 12,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2017 και κατά 25,4 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (107,2 δισ. ευρώ).
Στο τέλος Μαρτίου 2019, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεωρημένους επιχειρησιακούς στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι είναι σαφώς πιο φιλόδοξοι σε σύγκριση με εκείνους του Σεπτεμβρίου του 2018 κατά περίπου 7 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο των στόχων αυτών εκτιμάται ότι στο τέλος του 2021 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα διαμορφωθούν σε επίπεδο σημαντικά κάτω των 30 δισ. ευρώ (έναντι 34,1 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος που είχε υποβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018), ενώ το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί ελαφρώς κάτω του 20%.
Ενόψει των δύσκολων αυτών στόχων, οι τράπεζες θα χρειαστούν τη συμβολή των δύο συστημικών εργαλείων (σχέδιο ΤΧΣ, σχέδιο ΤτΕ) που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΤΧΣ προβλέπει τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων 15 – 20 δισ. ευρώ σε Εταιρία Ειδικού Σκοπού (Asset Protection Scheme). Τα δάνεια θα τιτλοποιηθούν για να πουληθούν σε επενδυτές, συνοδευόμενα από κρατικές εγγυήσεις. Μέσω αυτών, το Δημόσιο θα εγγυάται το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς μεταξύ των προβλέψεων που καλύπτουν τα δάνεια και της τιμής αγοράς στην οποία θα αγοραστούν, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η ζημιά για τις τράπεζες. Οι εγγυήσειςμπορεί να φτάσουν στα 5-6 δισ. ευρώ.
Το προτεινόμενο από την ΤτΕ σχήμα προβλέπει τη μεταβίβαση περίπου 40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (δηλαδή του συνόλου των καταγγελμένων δανείων) μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, που έχει εγγραφεί στους ισολογισμούς των τραπεζών σε μία Εταιρία Ειδικού Σκοπού (SPV).
Τα δάνεια θα μεταβιβαστούν στην αξία ισολογισμού (μετά από προβλέψεις). Το ποσό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που θα μεταβιβασθεί θα αντιστοιχεί σε κάλυψη πρόσθετων ζημιών, ώστε οι αποτιμήσεις των εν λόγω δανείων να προσεγγίσουν τιμές αγοράς. Εν συνεχεία, νομοθετική ρύθμιση θα ορίζει ότι η μεταβιβαζόμενη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα καταστεί αμετάκλητη απαίτηση του SPV έναντι του Ελληνικού Δημοσίου με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής (σύμφωνα με τη διάρκεια του σχήματος).