Για διακεκριμένη πλαστογραφία που ζημίωσε το δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ
Σε κάθειρξη 10 ετών για διακεκριμένη πλαστογραφία που προκάλεσε βλάβη στο Ελληνικό Δημόσιο και ξεπερνά το ποσό των 150.000 ευρώ, καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ο ιδιοκτήτης τουριστικού καταλύματος στη Μεσσηνία για την παραποίηση δημοσίων εγγράφων που αφορούν αυθαίρετα κτίσματα της τουριστικής μονάδας, διπλασιάζοντας σχεδόν τη δόμηση. Η δίκη είχε ξεκινήσει από το Μάρτιο και χθες ολοκληρώθηκε.
Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (2-1), με την πρόεδρο του δικαστηρίου να έχει την άποψη πως πρέπει να κριθεί αθώος. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, καθώς μετέπειτα πλήρωσε τα πρόστιμα για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και δέχτηκε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ωστόσο, υπήρξε διαφωνία της Έδρας και στο θέμα των περιοριστικών όρων. Η εισαγγελέας πρότεινε να τεθούν περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, αλλά το δικαστήριο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να μην τεθεί κανένας περιοριστικός όρος. Επίσης, αποφασίσθηκε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 3 έτη.
«Είχε την τεχνογνωσία»
Νωρίτερα, στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της Έδρας ανέλυσε το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να κριθεί ένοχος. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο ίδιος κατήρτισε τα πλαστά έγγραφα καθώς είχε την τεχνογνωσία να το κάνει και να τα χρησιμοποιήσει, ενώ ήταν ο μοναδικός που είχε έννομο συμφέρον να το κάνει.
Από την άλλη πλευρά, οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορουμένου ζήτησαν την αθώωσή του, τονίζοντας πως όλα τα έγγραφα που έχει προσκομίσει είναι γνήσια. Την πλαστογραφία είχε αρνηθεί στην απολογία του και ο κατηγορούμενος.
Ξεκινώντας την αγόρευσή της η εισαγγελέας σημείωσε ότι από την ακροαματική διαδικασία και όλα τα στοιχεία προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος, υπό την ιδιότητα εκπροσώπου της εταιρείας του τουριστικού καταλύματος, κατήρτισε σειρά πλαστών εγγράφων με σκοπό το παράνομο όφελος, προξενώντας βλάβη στο Ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.
Εξήγησε ότι προσκόμισε στην Πολεοδομία την αρχική οικοδομική άδεια της μονάδας του 1968, την οικοδομική άδεια του 1996 και σχετικό υπόμνημα του 2010 για την αναθεώρηση. Από τον έλεγχο της Πολεοδομίας και τη διασταύρωση εγγράφων, από αεροφωτογραφίες και ορθοφωτοχάρτες προέκυψε με βεβαιότητα ότι αυτά τα έγγραφα που προσκόμισε και χρησιμοποίησε ο κατηγορούμενος είναι πλαστά και τα κατήρτισε ο ίδιος, ώστε να αποφύγει την καταβολή υπέρογκων προστίμων για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων.
Διευκρίνισε ότι από το 1996 που απέκτησε τη μονάδα προέβη σταδιακά σε οικοδόμηση κτισμάτων και προσθήκη ορόφων καθ’ υπέρβαση των οικοδομικών αδειών.
Αυθαίρετες κατασκευές
Ειδικότερα, η εισαγγελέας είπε ότι ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είχε χαθεί ο φάκελος στην Πολεοδομία, προσκόμισε δήθεν γνήσιο αντίγραφο της αρχικής άδειας του 1968 στο οποίο απεικονίζονταν κτίσματα που δεν υπήρχαν στη γνήσια οικοδομική άδεια.
Για την άδεια του 1996, σημείωσε ότι υπήρχε σκαρίφημα που εμφάνιζε νέα κτήρια που δεν υπήρχαν μέχρι τότε κατασκευασμένα, ενώ στο υπόμνημα του 2010 που προσκόμισε ήταν διαφορετικό από το πρωτότυπο έγγραφο που υπήρχε στην πολεοδομία.
Το ότι γνώριζε ο κατηγορούμενος ότι είναι πλαστά η εισαγγελέας είπε ότι αποδεικνύεται, καθώς από τις αεροφωτογραφίες και τους ορθοφωτοχάρτες που προσκομίσθηκαν προκύπτει ότι από το 1973 έως το 1996 η εικόνα των κτισμάτων είναι ίδια και αναλλοίωτη. Το 1996 αγοράζει ο κατηγορούμενος τη μονάδα και από τότε εμφανίζεται στους χάρτες μια σταδιακή κατασκευή νέων κτισμάτων, προσθήκη ορόφων και νέες κατασκευές προς την παραλία. Έτσι διαψεύδεται ο ισχυρισμός ότι παρέλαβε από την πρώην ιδιοκτήτρια πλαστή οικοδομική άδεια και δε γνώριζε. Αυτό, όπως είπε, ενισχύεται και από το γεγονός ότι στην πράξη σύστασης της εταιρείας του κατηγορουμένου το 1996 φαίνονται υλοποιημένα 1.331 τ.μ. δόμησης.
Ακολούθως η εισαγγελέας είπε ότι η αυθαίρετη δραστηριότητα στη μονάδα ξεκινά όταν ο κατηγορούμενος απέκτησε την κυριότητα του ακινήτου και διαρκεί σταδιακά έως το 2010.
Βλάβη Δημοσίου
Στη συνέχεια σημείωσε ότι το 1995 και πριν πουληθεί η μονάδα, εμφάνιζε στον ΕΟΤ 25 δωμάτια και 50 κλίνες, ενώ από τότε που το αγοράζει ο κατηγορούμενος και μέχρι το 2001 τα δωμάτια αυξάνονται σε 47 και οι κλίνες σε 112.
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών το 2011 για την υπαγωγή της μονάδας σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, υπάρχει δυνατότητα δυναμικότητας 171 κλινών.
Ακόμα, σημείωσε ότι από την αρχική γνήσια άδεια προκύπτει ότι είχαν εξαντληθεί οι όροι δόμησης του ακινήτου και έτσι, ακόμα κι αν ήθελε να εκδώσει νέα οικοδομική άδεια για να κάνει νέες κατασκευές, δεν μπορούσε.
Συνεχίζοντας η εισαγγελέας είπε ότι ο κατηγορούμενος επιχείρησε να νομιμοποιήσει τις αυθαίρετες κατασκευές με το νόμο του 2010, στον οποίο προσπάθησε να εντάξει και νέες κατασκευές που ακόμα δεν είχαν οικοδομηθεί. Γι’ αυτό, σχολίασε, κατέφυγε στο να προσκομίσει τα πλαστά έγγραφα και άδειες, για να αποφύγει την επιβολή προστίμων για ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων. Η συνολική αυθαίρετη δόμηση υπολογίσθηκε από την Πολεοδομία σε 3.041,68 τ.μ., με βάση συγκεκριμένο τύπο και το αρχικό πρόστιμο ανέγερσης που επιβλήθηκε ήταν 878.627,22 ευρώ και διατήρησης ανά έτος 139.771,20 ευρώ.
Μετά τον ορθό υπολογισμό των προστίμων, όπως ανέφερε, αυτά υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ και έτσι στοιχειοθετείται η διακεκριμένη περίπτωση πλαστογραφίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Τέλος, πρόσθεσε πως μετέπειτα ο κατηγορούμενος υπήχθη στο νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων, κατέβαλε το πρόστιμο και τακτοποίησε για ορισμένο χρονικό διάστημα τις αυθαίρετες κατασκευές, αλλά αυτό, όπως είπε, δεν αναιρεί τη ζημιά που έγινε σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.