Ανοδο εσόδων για τις εταιρείες τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες προβλέπει το 73% των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποίησε η Deloitte. Με την επίδοση αυτή, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση μεταξύ των 20 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στις λοιπές χώρες είναι πολύ χαμηλότερο, 60%. Η απόκλιση, βεβαίως, της Ελλάδας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει επανακάμψει η ζήτηση στην Ελλάδα και, επομένως, καταγράφεται άνοδος εσόδων, μιας και τα προηγούμενα χρόνια ο σχετικός δείκτης ήταν αρνητικός.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική προοπτική της εταιρείας τους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι οικονομικοί διευθυντές στην Ελλάδα εμφανίζονται αισιόδοξοι σε ποσοστό 38%, παρουσιάζοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 20 ευρωπαϊκών χωρών. Την ίδια στιγμή, τα επίπεδα αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα της οικονομίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με το 59% των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα να δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έντονη εξωτερική χρηματοοικονομική αβεβαιότητα. Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εμφανίζεται ακόμα μεγαλύτερος (63%), με τα υψηλότερα ποσοστά αβεβαιότητας να καταγράφονται στις περιπτώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου (96%) και της Γερμανίας (91%).
Οσον αφορά τη διάθεση για επιχειρηματικό ρίσκο, το 31% των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα δηλώνει θετικό σχετικά με τη χρονική συγκυρία για τη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το 20% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ως προς τις προθέσεις των εταιρειών για αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού το επόμενο διάστημα, το 30% των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα αναμένει αύξηση του αριθμού των εργαζομένων μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το 32% των Ευρωπαίων, αλλά και μειωμένο σε σύγκριση με το 39% της προηγούμενης αντίστοιχης έρευνας.
Οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες που εμπεριέχουν ρίσκο και αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναδεικνύονται η ανάπτυξη και οι οικονομικές προοπτικές, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι αυξανόμενες αλλαγές στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο. Τέλος, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επερχόμενης περιόδου οικονομικής ύφεσης στη χώρα, το 72% των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα δεν θεωρεί πιθανό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Ταυτόχρονα, 57% των Ευρωπαίων συναδέλφων τους εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη μη ύπαρξη μιας νέας περιόδου οικονομικής ύφεσης στη χώρα τους.Έντυπη