«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το συγκεκριμένο άρθρο», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή η υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, Ειρήνη Γαϊτάνου, με αφορμή το άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα για το βιασμό.
«Χρειάζεται μία διαφορετική λογική όπως ακριβώς προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις και η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που η χώρα μας έχει κυρώσει ως νόμο του κράτους πέρυσι. Θα πρέπει να ορίζεται ως βιασμός οποιαδήποτε πράξη γίνεται με απουσία συναίνεσης όλων των μερών. Αυτό προβλέπεται από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που ισχύει και είναι τυπική υποχρέωση της κυβέρνησης να το ενσωματώσει», σημείωσε η κ. Γαϊτάνου.
«Υπάρχει νομική ευθύνη να καταγραφεί στον Ποινικό Κώδικα, υπάρχει το νομικό προαπαιτούμενο και η δυνατότητα για να αποτυπωθεί. Μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι δεν γίνεται, πόσο δε μάλλον που και στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης και αυτές τις μέρες υπάρχει ομοφωνία και κοινός στόχος σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται», πρόσθεσε.Επίσης, η κ. Γαϊτάνου υπογράμμισε πως «το μείζον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά είναι η συντριπτική ατιμωρησία του βιασμού και με έναν ορισμό ο οποίος επικεντρώνει στη βία ή την απειλή. Με τον τωρινό ή με αυτόν που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην πραγματικότητα εξαιρείται η δυνατότητα τα θύματα να παράσχουν στη νομική διαδικασία μία σειρά από αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα τεκμαίρουν ότι δεν έχει δώσει τη συναίνεσή του αλλά δεν θα τεκμαίρουν ότι έχει υποστεί βία ή απειλή βίας».
«Στην Ευρώπη, έχουν γίνει τέτοιου τύπου αλλαγές σε νομοθετικά πλαίσια, όπως στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία μέχρι τη Σουηδία που ήταν η τελευταία χώρα πέρυσι που έκανε αυτήν την αλλαγή αλλά και μία σειρά από χώρες που το συζητούν αυτήν την περίοδο όπως η Ισλανδία, η Ισπανία, η Δανία, η Πορτογαλία επειδή είναι τυπική τους υποχρέωση, έχουν δεσμευτεί και οφείλουν να το κάνουν. Είναι μία αλλαγή που η κυβέρνηση οφείλει να κάνει», πρόσθεσε η υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας.