Μπορεί λόγω των επερχόμενων εθνικών εκλογών το θέμα “Ελλάδα”, με την έννοια της αποτίμησης της έκθεσης για την Ενισχυμένη Εποπτεία (σ.σ. που περιέχει τις εκτιμήσεις για “παροχολογία” έως 6 δισ. ευρώ σε εύρος 2ετίας αλλά και για εκτροχιασμό 22 προαπαιτούμενων) να βρέθηκε εκτός της ατζέντας του Eurogroup που συνεδριάζει την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, όπως ενημέρωσε αρμόδιες αξιωματούχος της ΕΕ, το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο, θα συζητηθεί. Και μάλιστα πολλές φορές.
Το πρωί της Πέμπτης συνεδριάζει ο ESM σε επίπεδο “κορυφής”, δηλαδή σε επίπεδο Eurogroup. Στην εν λόγω σύνοδο που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, παρουσία των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, θα γίνει αναφορά και στη νέα έκθεση που έχει αρχίσει να “γράφει” o ESM για την Ελλάδα. Την ίδια ημέρα, στα πηγαδάκια της συνόδου του Eurogroup δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να ζητηθούν εξηγήσεις από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ (σ.σ. που όπως αναφέρουν στελέχη του επιτελείου του θα μετάσχει στην σύνοδο το Λουξεμβούργο).
Μία ημέρα μετά, την Παρασκευή, στην σύνοδο του Ecofin, θα συζητηθεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του διαλόγου για την δημοσιονομική εποπτεία ανά την Ε.Ε.
Οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν συζήτηση σχετικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές πτυχές των συστάσεων ανά χώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2019. Η έγκριση των συστάσεων και σε αυτή τη περίπτωση θα γίνει στο επόμενο Ecofin, δηλαδή αυτό της 8ης Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο πρότασης απόφασης του Ecofin για την Ελλάδα που ειδώθηκε στις 5 Ιουνίου αναφέρει ότι το δημοσιονομικό πακέτο “θα πρέπει να επανεξεταστεί το φθινόπωρο”, ενώ στο διαρθρωτικό πεδίο συνιστά στην Ελλάδα να “αναλάβει δράση το 2019 και το 2020 με σκοπό:
– Να επιτύχει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Eurogroup στις 22 Ιουνίου του 2018 και
– Να επικεντρώσει την προσοχή της σε δράσεις οικονομικής πολιτικής που να συνδέονται με τις επενδύσεις σε βιώσιμες μεταφορές και σε αποθηκευτικούς χώρους, σε προστασία του περιβάλλοντος, στην ενεργειακή απόδοση, σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας και διασύνδεσης, σε ψηφιακές τεχνολογίες, σε έρευνα και ανάπτυξη, σε εκπαίδευση, σε δεξιότητες, σε απασχολησιμότητα, στην υγεία και στην ανανέωση των αστικών περιοχών, λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές ανισότητες και την ανάγκη διασφάλισης της κοινωνικής ένταξης”.
Η σύνοδος του ESM
Στην ετήσια συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM που θα λάβει χώρα την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο θα εγκριθεί πέρα από την ετήσια Έκθεση του ESM για το 2018 (στην οποία θα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο και για την Ελλάδα όπως και για όλα τα κράτη που δανείζονται από τον ESM) και οι όροι μίας νέας μελέτης: θα γίνει η έγκριση των όρων αναφοράς για την αξιολόγηση των δανείων προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ατζέντα που έχει εκδώσει ο ESM o ανεξάρτητος αξιολογητής υψηλού επιπέδου, ο γνωστός από το… παρελθόν της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια θα παρουσιάσει τους όρους στο ΔΣ. Ορίζουν, όπως αναφέρεται, το πεδίο εφαρμογής, τα θέματα αξιολόγησης και τα κριτήρια που θα βοηθήσουν στην πλαισίωση των ερωτήσεων αξιολόγησης και την σύνδεσή τους με την εντολή και τα συμφέροντα του ESM.
Οι ίδιοι όροι ορίζουν επίσης τους ρόλους και τις ευθύνες των βασικών στελεχών που θα μετέχουν σε αυτή την έρευνα, μαζί με το σχέδιο εργασιών. Το πρόγραμμα θα είναι πολύμηνο.
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα συμπεράσματα και οι συστάσεις της θα υποβληθούν στο ΔΣ κατά την ανάλογη ετήσια συνεδρίασή του τον Ιούνιο του 2020. Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου από την “ηγεσία” του ΔΣ του ESM δηλαδή από τον Μάριο Σεντένο και τον Κλάους Ρέγκλινγκ.