Αλλάζουν τα δεδομένα στις γειτονιές της Αθήνας.
Το γεγονός, αυτό ανάγκασε τους ιδιοκτήτες να ρίξουν τη μέση ημερήσια τιμή κατά 7%, διαμορφώνοντας το κόστος για τους επισκέπτες από τα 74 ευρώ στα 69 ευρώ.
Καλύτερη είναι η εικόνα, που καταγράφει η Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον ως προς τις πληρότητες. Πιο αναλυτικά, ο περασμένος Μάιος έκλεισε στο 55,6% έναντι 54,8% τον ίδιο μήνα πέρυσι. Τα έσοδα ανά δωμάτιο μειώθηκαν από 26,7 ευρώ σε 24,9 ευρώ, με την ημερήσια τιμή να αγγίζει τα 44,8 ευρώ έναντι 48,7 ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά στον αριθμό των ακινήτων της συμπρωτεύουσας, που είναι ανεβασμένα στις δύο πλατφόρμες, αυτός διαμορφώθηκε σε 2.086 εφέτος από 1.526 πέρυσι.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πολύ σύντομα, ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων θα βρεθούν διαθέσιμα για μακροχρόνιες μισθώσεις. Και αυτό γιατί πολλοί ιδιοκτήτες βλέπουν τα εισοδήματά τους να αρχίζουν να μειώνονται σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Όσο μεγαλώνει η προσφορά διαθέσιμων ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων τόσο θα περιορίζονται τα ημερήσια μισθώματα ενώ το φαινόμενο θα εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές. Πολλοί τουρίστες δεν επιλέγουν ακίνητο για βραχυχρόνια μίσθωση με βάση την περιοχή, αλλά με βάση το ημερήσιο κόστος.
Έτσι, όταν μπαίνουν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb, HomeAway, Booking) προτιμούν νέες συνοικίες όπως είναι η Κυψέλη, όπου οι τιμές είναι ακόμα χαμηλές, παρά τις δημοφιλείς γειτονιές όπως το Κουκάκι, όπου τα μισθώματα έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.
Όμως και η επιβολή φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που φθάνει το 45% θα τις καταστήσει ζημιογόνες για αρκετούς ιδιοκτήτες οι οποίοι ήδη πληρώνουν για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και Διαδίκτυο και φυσικά τα κοινόχρηστα. Έτσι, πολλοί, όπως μας λένε οι άνθρωποι της αγοράς, θα αναζητήσουν εκ νέου μισθωτές για τα ακίνητά τους. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα φορολογούνται με την κλίμακα των ενοικίων:
– 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ,
– 35% από 12.000 έως 35.000 ευρώ και
– 45% για εισόδημα από 35.000 ευρώ και πάνω.
Στην περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες – πλην κλινοσκεπασμάτων – το εισόδημα θα λογίζεται ως επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με συντελεστή 22% για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα του εισοδήματος από 20.001 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα του εισοδήματος από τις 30.001 ευρώ έως τις 40.000 ευρώ και 45% για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.