Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμμόρφωση προς μια από τις συνθήκες-κλειδιά της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου για τον πυρηνικό αφοπλισμό και προειδοποίησε εναντίον μιας νέας κούρσας εξοπλισμών, καθώς πλησιάζει η προθεσμία του Αυγούστου που έχει ορίσει η Ουάσινγκτον προκειμένου η Μόσχα να αλλάξει στάση.
«Οι επόμενες ημέρες αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για να γίνει διάλογος και για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση αυτού του σημαντικού πυλώνα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας», τόνισε η Φεντερίκα Μογκερίνι, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.
«Πρέπει να γίνουν άμεσα ουσιαστικές και διαφανείς ενέργειες για να εξασφαλιστεί η πλήρης και επαληθεύσιμη συμμόρφωση προς τις διατάξεις της συνθήκης INF», πρόσθεσε η Μογκερίνι στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυνε παρόμοια έκκληση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, προτρέποντας τη Μόσχα να επιστρέψει στην τήρηση της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς — που υπέγραψαν το 1987 οι ΗΠΑ και η τότε Σοβιετική Ένωση, διάδοχη της οποίας θεωρείται η Ρωσία — από την προθεσμία που της έχει δώσει η Ουάσινγκτον, τη 2α Αυγούστου.
Η συνθήκη απαγόρευσε τους πυραύλους επιφανείας που είναι ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές κι έχουν δραστικό βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.550 χιλιομέτρων, καθώς και όλα τα μέσα εκτόξευσής τους.
Η Ουάσινγκτον, όπως και οι σύμμαχοί της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού, κατηγορούν τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη συμφωνία αναπτύσσοντας το πυραυλικό σύστημα 9M729 (κωδικός NATO: SSC8).
«Προτρέπουμε σθεναρά τη Ρωσική Ομοσπονδία να δώσει αποτελεσματικά απάντηση στις σοβαρές ανησυχίες που έχουν εκφραστεί επανειλημμένα για την εξέλιξη, τις πτητικές δοκιμές και την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος επιφανείας 9M729», ανέφερε η Μογκερίνι.
Οι ΗΠΑ έχουν αναγγείλει ότι θα αποχωρήσουν από τη συνθήκη εάν η Μόσχα δεν «συμμορφωθεί» ως τη 2α Αυγούστου. Η Μόσχα όμως αποσύρθηκε από τη συμφωνία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
«Με δεδομένες τις αυξανόμενες εντάσεις, πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη προσοχή ώστε να μην πάρουμε τον δρόμο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών, η οποία θα διαγράψει τις σημαντικές προόδους που επιτεύχθηκαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», έκρινε η Μογκερίνι.