Φορολογικό σε δύο δόσεις προανήγγειλαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στη λογική τού να υπάρχει πλήρης συμφωνία με τους θεσμούς σε κάθε κίνηση της νέας κυβέρνησης που θα αφορά την οικονομική πολιτική.
Σε αυτή τη λογική αναμένεται να έχουμε ένα μίνι φορολογικό ως το τέλος του μήνα που θα περιλαμβάνει μόνο την επιβολή του συντελεστή ΦΠΑ 13% σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εστίασης και βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία για φυσικά πρόσωπα με οφειλές ως 3.000 ευρώ (μείωση της κατώτερης δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ), αλλά και επιχειρήσεις, με την κύρωση της ΠΝΠ με την οποία επεκτείνονταν οι 120 δόσεις και σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι και 2 εκατ. ευρώ.
Το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και τα μέτρα που θα υλοποιηθούν σταδιακά το 2020 και το 2021 θα πρέπει να πάρει πρώτα την τελική έγκριση των θεσμών.
Το νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που συνεπάγονται και υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος, όπως:
- Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στη διετία 2020-2021.
- Την κατάργηση για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας για όλα τα ακίνητα.
- Τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 24% από 28% που είναι σήμερα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και στο 20% από την 1η Ιανουαρίου του 2021.
- Τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% στο 5%.
- Τη μείωση του φόρου μισθωτών, συνταξιούχων και επαγγελματιών, που από το 22% θα πέσει στο 9% από την 01/01/2020 για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
- Την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί από 01/01/2020.
- Τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, έδειξε τον Σεπτέμβριο για τον κορμό του νέου φορολογικού: «Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τους φόρους, το οποίο, επί της αρχής, είναι θετικό καθώς αυτό είναι φιλικό προς την ανάπτυξη. Για εμάς το ερώτημα είναι τι είναι φιλικό προς την ανάπτυξη και τι όχι. Είναι γεγονός ότι η φορολογία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, είναι υψηλή. Οπότε, η μείωση των φόρων είναι κάτι καλό επί της αρχής», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ απαντώντας στη σχετική ερώτηση. Πρόσθεσε επίσης ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο ώστε να το μελετήσουν λεπτομερώς».
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συζητηθεί η αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων στο μέλλον, τόνισε «Φυσικά. Το μέλλον είναι διαφορετικό από ό,τι πιστεύαμε πριν από ένα χρόνο, επειδή πολλά… άλλαξαν. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε προς ποια κατεύθυνση. Η ανάπτυξη είναι το σημείο-κλειδί όταν βλέπουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Γι’ αυτό πάντα δίνουμε έμφαση από την πλευρά του ESM. Εχουμε τα ίδια συμφέροντα με την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό να ενισχυθεί η ανάπτυξη».
Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί θα γίνουν συναντήσεις γνωριμίας των εκπροσώπων των θεσμών και της κυβέρνησης στη νέα Γραμματεία της Κυβέρνησης που στεγάζεται ως γνωστόν στο κτίριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μεταξύ άλλων, τα στελέχη των θεσμών θα συναντηθούν με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης (πρώην Διοικητικής Μεταρρύθμισης).