ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε στην τουρκική κυβέρνηση ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα για όσο χρονικό διάστημα δεν ενεργοποιούνται οι ρωσικοί πύραυλοι S-400. Το μήνυμα αυτό, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ότι οι S-400 θα λειτουργήσουν μόλις τον Απρίλιο του 2020, απομακρύνει την προοπτική των κυρώσεων για τουλάχιστον οκτώ μήνες.
«Είπα στην Τουρκία, ας ξεχάσουμε τους S-400 και ας επικεντρωθούμε σε μια εμπορική συμφωνία», δήλωσε ο γερουσιαστής Λίτντζι Γκρέιαμ, ο οποίος έκανε το σχετικό τηλεφώνημα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατ’ εντολη του Αμερικανού προέδρου. «Σε περίπτωση που το ενεργοποιήσουν, οι σχέσεις μας θα πάρουν μια πολύ σκοτεινή τροπή», πρόσθεσε,
Ο Γκρέιαμ δήλωσε στο αμυντικό περιοδικό Defence One ότι έκανε το τηλεφώνημα κατόπιν οδηγίας που του έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, την Τρίτη. Σύμφωνα με το δίκτυο NBC, στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, την ίδια ημέρα, ο Τραμπ ζήτησε από το Κογκρέσο «ευελιξία» στον χειρισμό του θέματος. Η νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στις συμμαχικές χώρες που προμηθεύονται σημαντικά ρωσικά οπλικά συστήματα δεν αναφέρει με σαφήνεια τα χρονικά περιθώρια των κινήσεων αυτών. Οι διαδικασίες των κυρώσεων δρομολογούνται από το Κογκρέσο, το οποίο όμως δεν έχει πάρει καμία σχετική πρωτοβουλία, αποδεχόμενο μέχρι στιγμής την ερμηνεία του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία η κόκκινη γραμμή είναι η ενεργοποίηση και όχι η προμήθεια του συστήματος.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια να κλείσουμε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αν δεν ενεργοποιήσουν το σύστημα», είπε ο Γκρέιαμ. «Αν το σύστημα ενεργοποιηθεί, δεν έχουμε επιλογές, ο νόμος περί κυρώσεων είναι ξεκάθαρος». Το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να στείλει το μήνυμα μέσω ενός έμπιστού του, παρακάμπτοντας τους υπουργούς που ο ίδιος έχει διορίσει, πυροδότησε διαμαρτυρίες. «Γιατί τον Γκρέιαμ; Πού είναι οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας; Δεν είναι αυτή η δουλειά τους;», σχολίασε ο πρώην υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ.
Αποβολή από τα F-35
Ανεξάρτητα από τη διαδικασία των κυρώσεων, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και προμήθειας των αεροσκαφών F-35, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατο να συνυπάρξουν με τους S-400. «Δεν μας δίνετε τα F-35; Εντάξει, τότε συγγνώμη, αλλά θα πρέπει να πάρουμε μέτρα και σε αυτόν τον τομέα και να στραφούμε αλλού», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Η Τουρκία στράφηκε στη Ρωσία για την προμήθεια των S-400, όταν δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει με την Ουάσιγκτον στους όρους για την προμήθεια του αμερικανικού συστήματος πυραύλων Patriot.
O Ερντογάν απείλησε επίσης με συνέπειες για άλλες μεγάλες τουρκικές παραγγελίες, όπως αυτή για 100 προηγμένης τεχνολογίας αεροσκάφη από την εταιρεία Boeing. «Παρότι δεν παίρνουμε τα F-35, αγοράζουμε 100 Boeing, έχουμε υπογράψει συμφωνία. Αυτή τη στιγμή έχουμε παραλάβει ένα αεροσκάφος και πληρώνουμε κανονικά, είμαστε καλοί πελάτες», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Αλλά αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε».Έντυπη