Πρόσβαση στην ασφαλιστική τους ιστορία, μια μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού βιογραφικού, μπορούν να έχουν οι ασφαλισμένοι μέσω του συστήματος «Ατλας». Η σύνδεση γίνεται με τους κωδικούς κάθε ασφαλισμένου, μέσω Taxis, από την ιστοσελίδα www.atlas.gov.gr και στη συνέχεια με την εισαγωγή του αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι σταδιακά, στο πληροφοριακό σύστημα «Ατλας» να ενσωματωθεί ο χρόνος ασφάλισης όλων των Ελλήνων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην παρούσα φάση έχει ενσωματωθεί ο χρόνος ασφάλισης από το 1994 μέχρι σήμερα για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και από το 1998 έως σήμερα για τον ΟΓΑ. Επίσης, έχει ενσωματωθεί περίπου το 70% του χρόνου ασφάλισης από τους δύο μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Συνολικά έχουν ενσωματωθεί 2,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης. Στο επόμενο διάστημα θα ενσωματωθεί η πληροφορία από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΝΑΤ, καθώς και το διάστημα 1994-1997 για τον ΟΓΑ.
Κάθε ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει τον χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιήσει.
Αναλυτικά, η διαδικασία πρόσβασης γίνεται με τους παρακάτω τρόπους:
Με τη χρήση των κωδικών του Τaxis της ΑΑΔΕ.
Με τη χρήση κωδικών eIDAS.
Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα, η πρόσβαση στα στοιχεία του ενιαίου ατομικού λογαριασμού ασφάλισης γίνεται αποκλειστικά με κατάλληλο μηχανισμό συνδυασμού κωδικού χρήστη και συνθηματικού (Username – Password), ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αξιοποιείται η υποδομή πιστοποίησης του συστήματος Τaxis της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Κατά τη διαδικασία εισόδου ζητείται και ο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου που μαζί με τον ΑΦΜ και άλλα ταυτοτικά στοιχεία χρησιμοποιούνται για εξασφάλιση της αρμοδιότητας εισόδου.
Στην περίπτωση βέβαια που υπάρχουν λάθη στα «Στοιχεία Ασφαλισμένου» οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο ΚΕΠ για επικαιροποίησή τους στο μητρώο του ΑΜΚΑ. Η ενημέρωση θα γίνει με την αναγγελία των μεταβολών.