Την πιθανότητα συνεργασίας με το κόμμα των Εργατικών με στόχο την αποτροπή άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε η ηγέτις της παράταξης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον. Η 39χρονη πολιτικός προχώρησε στις δηλώσεις στήριξης εν μέσω πιέσεων από αρχηγούς άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ωστόσο υπογράμμισε την πεποίθησή της πως μια κυβέρνηση ενότητας υπό την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν δεν θα κέρδιζε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής του Ουεστμίνστερ. Αντιθέτως, η Σουίνσον ανέφερε πως ο βετεράνος των Συντηρητικών, Κεν Κλαρκ, και η έμπειρη βουλευτής των Εργατικών, Χάριετ Χάρμαν, αποτελούν καλύτερες επιλογές και είναι έτοιμοι να ηγηθούν μιας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.
«Εχω έρθει σε επαφή και με τους δύο, άλλωστε δεν θα ανέφερα τα ονόματά τους αν δεν είχα ελέγξει πως είναι σύμφωνοι με αυτό», δήλωσε η Σουίνσον σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC, συμπληρώνοντας ότι είχε κερδίσει τις διαβεβαιώσεις και των δύο πολιτικών. «Προτεραιότητά τους είναι το δημόσιο καθήκον και κανένας από τους δύο δεν θέλει να δει τη Βρετανία να φεύγει χωρίς συμφωνία. Αν η Βουλή τους ζητήσει να ηγηθούν μιας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης για να βγάλουν τη χώρα μας από το χάος του Brexit, τότε θα είναι έτοιμοι να το κάνουν, και αυτό είναι προς τιμήν τους», πρόσθεσε η ηγέτις των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.
Το σχέδιο Κόρμπιν
Τα σχόλια της Σουίνσον ακολούθησαν την επιστολή που έστειλε στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο Τζέρεμι Κόρμπιν, στην οποία περιέγραφε το σχέδιό του για να εκδιώξει την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον μέσω πρότασης μομφής και να σχηματίσει μια χρονικά περιορισμένη μεταβατική κυβέρνηση, έτσι ώστε να αποτρέψει το σενάριο εξόδου δίχως συμφωνία. Η επιστολή στάλθηκε στους ηγέτες του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, στην παράταξη των Πρασίνων και σε μερικούς «αντάρτες» βουλευτές των Τόρις, καθώς και στο ουαλλικό κόμμα Πλάιντ Κάμρι, το οποίο στήριξε αμέσως το πλάνο του Κόρμπιν.
Η ηγέτις των Φιλελευθέρων Δημοκρατών αρχικά απέρριψε την ιδέα αποκαλώντας την «ανοησία», ωστόσο την Πέμπτη το βράδυ επικοινώνησε με τον Κόρμπιν για να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας, έπειτα από πιέσεις της αρχηγού του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον. Τρεις βουλευτές των Συντηρητικών –ο Ντόμινικ Γκριβ, ο Ολιβερ Λέτουιν και η Κάρολιν Σπέλμαν– συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν με τον ηγέτη των Εργατικών προκειμένου να συζητήσουν πιθανούς τρόπους για να αποφύγουν το σενάριο εξόδου δίχως συμφωνία. Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζουν σημάδια συσπείρωσης για την αποφυγή ενός σκληρού Brexit, μια διαρροή εσωτερικού ενημερωτικού δελτίου της κυβέρνησης της Αγκελα Μέρκελ φανερώνει ότι η Γερμανία αναμένει την άτακτη έξοδο της Βρετανίας και δεν είναι διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία απόσυρσης. Το έγγραφο που διέρρευσε αποτελεί την πρώτη απτή απόδειξη πως η Γερμανία προτιμά να αφήσει τη Βρετανία να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση δίχως συμφωνία, παρά να υποκύψει στις πιέσεις του Τζόνσον για διαγραφή της δικλίδας ασφαλείας στα ιρλανδικά σύνορα (backstop). Το έγγραφο προετοιμάστηκε από τους βοηθούς του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς, πριν από τις συνομιλίες του με τον Βρετανό ομόλογό του, Σατζίντ Τζάβιντ, στο Βερολίνο και περιέγραψε το σενάριο σκληρού Brexit ως «υψηλών πιθανοτήτων».
https://www.kathimerini.gr/1038650/article/epikairothta/kosmos/diergasies-gia-apofygh-sklhroy-brexit