Εκτός των πολιτών της, η Κίνα βάζει στο μικροσκόπιο και τις επιχειρήσεις, δρομολογώντας ήδη τη συγκέντρωση οικονομικών και μη στοιχείων, από τη μισθοδοσία ή την παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μέχρι την εγγραφή ή όχι στελεχών στο Κομμουνιστικό Κόμμα, σε μια τεράστια βάση δεδομένων. Με αυτές τις πληροφορίες, το Πεκίνο σκοπεύει να αξιολογεί τις εταιρείες, τις διοικήσεις και το προσωπικό τους, με κίνδυνο να μπλοκάρει τραπεζικούς λογαριασμούς ή δάνεια ή ακόμη και να απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα.
Τα μέτρα αυτά δεν στοχεύουν μόνον στις εγχώριες αλλά και στις ξένες εταιρείες, αποκαλύπτουν οι New York Times. Αυτό το σύστημα στενής παρακολούθησης και αξιολόγησης των εταιρειών με ενδεχόμενο την «τιμωρία» τους φαίνεται πως ήδη παίρνει σάρκα και οστά. Τον Σεπτέμβριο, η υπηρεσία κεντρικού σχεδιασμού της Κίνας ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε την αρχική αξιολόγηση 33 εκατ. επιχειρήσεων, βαθμολογώντας τες από το 1, που είναι η ανώτατη βαθμίδα, μέχρι το 4, δηλαδή την κατώτατη βαθμίδα.
Πηγές της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρουν πως Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν απειλήσει πως θα βαθμολογήσουν δυσμενώς τις αμερικανικές American Airlines, United Airlines και Delta Air Lines εάν δεν ικανοποιήσουν αιτήματα του Πεκίνου. Με ανάλογη τιμωρία κινδυνεύει, επίσης, η FedEx. Η Λορέν Φέι, η 30χρονη κόρη ενός ιδιοκτήτη εργοστασίου που παράγει μετάξι, συμπεριλήφθηκε σε «μαύρη» λίστα επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών τους. Επειδή ο πατέρας της δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της, έχασε τη δουλειά της και τη δυνατότητα να ταξιδεύει.
Η Κίνα χαρακτηρίζει αυτή την πρωτοβουλία ως ένα «σύστημα κοινωνικής αξιολόγησης», που αναμένεται να ισχύσει επίσης για όλους τους πολίτες της χώρας. Εκφράζονται, ωστόσο, φόβοι για τη δημιουργία ενός ψηφιακού Μεγάλου Αδερφού που θα παρεμβαίνει στην καθημερινότητα των πολιτών. «Απώτερος στόχος είναι να επηρεάζονται εταιρικές αποφάσεις, ώστε να συμμορφώνονται με τη γραμμή του κόμματος», σχολιάζει η Σαμάνθα Χόφμαν, συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας (Αustralian Strategic Policy Institute).
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει δε πως η τοπική κυβέρνηση της Χαντζού, όπου βρίσκεται το τεχνολογικό κέντρο της Κίνας, θα αναθέσει σε αξιωματούχους της να συνεργαστούν με 100 εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba. Είναι μια εξέλιξη που ενισχύει τις ανησυχίες για την ανάμειξη του κράτους στην επιχειρηματικότητα. Πολλοί φοβούνται πως με αυτές τις κινήσεις ξεπερνιούνται τα όρια του εποπτικού και ρυθμιστικού ρόλου που θα πρέπει να έχει ένα κράτος, σε μια περίοδο μάλιστα που η κινεζική κυβέρνηση επιθυμεί να καλλιεργήσει περαιτέρω την επιχειρηματικότητα στην εγχώρια οικονομία της για να αντισταθμίσει τις φθορές από τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον εναντίον της.
Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της τοπικής κυβέρνησης, στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να τονωθεί ο εγχώριος μεταποιητικός κλάδος. Πήγες του κινεζικού Τύπου αποκάλυψαν πως η Alibaba και η αυτοκινητοβιομηχανία Zhejiang Geely Automobile Holdings συμπεριλαμβάνονται στις 100 εταιρείες που πρόκειται να συνεργαστούν με την τοπική κυβέρνηση.
Η Alibaba, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως το σχέδιο αυτό δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητές της. «Κατανοούμε αυτή την πρωτοβουλία, στόχος της οποίας είναι να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον προς όφελος των εταιρειών της Χαντζού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Alibaba. Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου αναφέρει, επίσης, πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα λειτουργήσει ως μια γέφυρα στον ιδιωτικό τομέα και δεν θα αναμειχθεί με τις δραστηριότητές της».
Βάσει της κινεζικής νομοθεσίας, οι εταιρείες του ιδιωτικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ξένων, υποχρεούνται να ενσωματώνουν εκπροσώπους του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μέχρι πρότινος ήταν μια τυπική διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, στελέχη ξένων εταιρειών έχουν δηλώσει πως δέχονται πιέσεις για να επιτρέψουν στους εκπροσώπους των κομμάτων να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες σε θέματα διοίκησης, σύμφωνα με το Reuters.