Ανοίγει ο δρόμος για δικαστική αμφισβήτηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και της επιβολής φορολογικών βαρών και για όλες τις περιοχές της επικράτειας μετά την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία ακυρώνονται οι αντικειμενικές αξίες σε δώδεκα περιοχές της χώρας.
Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε τις προσφυγές ιδιοκτητών περιουσίας κρίνοντας ότι η φορολογική διοίκηση απέτυχε να καθορίσει τις τιμές ζώνης των ακινήτων στις περιοχές αυτές με διαφάνεια και σαφή και μεθοδολογικά άρτιο τρόπο. Αποτέλεσμα ήταν να επιβάλει φορολογικές υποχρεώσεις με βάση αυθαίρετα κριτήρια και διαδικασίες, χωρίς να τηρείται η βασική αρχή της επιβολής φορολογικών βαρών επί πραγματικών και όχι επί πλασματικών αξιών.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με αποφάσεις του ακύρωσε τις αντικειμενικές αξίες του περασμένου έτους σε δώδεκα περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε Ζώνη των Αθηνών και ειδικότερα στην περιοχή της Πλάκας, στις Α’, Β’, Γ’, Δ’ και ΣΤ’ Ζώνες του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, στην Ε’ Ζώνη Εκάλης, στην Α’ Ζώνη Αγίας Βαρβάρας, στην Α’ Ζώνη Αετοφωλιάς Δήμου Τήνου και στη Ζώνη της Λιλαίας του Δήμου Δελφών.
Ανοίγει δρόμος για αμφισβήτηση
Ο λόγος της ακύρωσης ανάγεται σε γενικότερο ζήτημα πλημμέλειας της επιλεγείσας διαδικασίας και παραβίασης των κριτηρίων που έχει κατά το παρελθόν καθορίσει το ΣτΕ για τον νόμιμο καθορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθιστώντας παράνομο τον καθορισμό τιμών για το σύνολο των ζωνών ανά την Ελλάδα.
Κατά συνέπεια, ανοίγει ο δρόμος για τη δικαστική αμφισβήτηση των αξιών των ακινήτων και της επιβολής φορολογικών βαρών και για τις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας. Αν με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση ακυρωθούν οι αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών.
Στην περίπτωση συνολικής ακύρωσης των αντικειμενικών αξιών τόσο οι ιδιοκτήτες των ακινήτων όσο και τα φορολογικά έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα είναι «στον αέρα» μέχρι να βγουν οι νέες τιμές
Οι αποφάσεις αυτές του ΣτΕ δεν έχουν αναδρομική ισχύ, αλλά ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης των δικαστικών αποφάσεων.
Με αφορμή την έκδοση των αποφάσεων, ο εκ των πληρεξουσίων δικηγόρων των προσφευγόντων στο ΣτΕ Νικόλαος Καραμέτος δήλωσε:
«Για πολλοστή φορά η φορολογική διοίκηση αποτυγχάνει να καθορίσει τις τιμές ζώνης των ακινήτων κατά τρόπο διαφανή, σαφή και μεθοδολογικά άρτιο, και επιβάλλει φορολογικές υποχρεώσεις με βάση αυθαίρετα κριτήρια και διαδικασίες, χωρίς να τηρείται η βασική αρχή της επιβολής φορολογικών βαρών επί πραγματικών και όχι επί πλασματικών αξιών.
Σε εφαρμογή των αποφάσεων αυτών υποχρεούται το υπουργείο Οικονομικών να επανακαθορίσει τις τιμές ζώνης που ακυρώθηκαν και αφορούν δώδεκα περιοχές της Ελλάδας κατά τρόπο μεθοδολογικά άρτιο».