Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ηγετών των «28» μεταφέρεται η ευθύνη για το αν τελικά η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία θα κατορθώσουν να λάβουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μετά τη χθεσινή αποτυχία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της Ε.Ε. Χθες, κυρίως η Γαλλία και η Ολλανδία εξέφρασαν αντιρρήσεις, διότι εκτιμάται πως οι δύο χώρες δεν κατόρθωσαν να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες τους ζητήθηκαν. Μάλιστα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλάν επισήμανε σε δηλώσεις της ότι η χώρα της δεν ζήτησε επιπλέον μεταρρυθμίσεις, αλλά την υλοποίηση εκείνων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Για τη Βόρεια Μακεδονία το βασικό «αγκάθι» αφορούσε τις απαραίτητες αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας του γραφείου ειδικού εισαγγελέα, το οποίο θεσπίστηκε το 2015 προσωρινά, με σκοπό την αντιμετώπιση της πολιτικής διαφθοράς. Εκτιμάται, πάντως, ότι βασικός λόγος των γαλλικών ενστάσεων είναι οι πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έναντι της ανόδου της Ακροδεξιάς, που επανακάμπτει, όπως φαίνεται, στο εσωτερικό μέτωπο. Η καγκελάριος της Γερμανίας Aγκελα Μέρκελ αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει τον κ. Μακρόν, δίχως, ωστόσο, η επιτυχία αυτής της προσέγγισης να θεωρείται πιθανή. Από την ελληνική πλευρά στο ΣΓΥ βρέθηκαν χθες στην έναρξη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος και ανέγνωσε τις αρχικές ελληνικές θέσεις, και ο υπουργός αναπληρωτής για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που είχε και διμερείς επαφές στο περιθώριο της κρίσιμης συνεδρίασης.
Εκείνο που δυσκολεύει τα πράγματα ιδιαίτερα για τα Σκόπια είναι και η χθεσινή αποτυχία αποσύνδεσης (decoupling) της υποψηφιότητας της Βόρειας Μακεδονίας από την αλβανική. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 12 από τις 28 χώρες καταψήφισαν το ενδεχόμενο αποσύνδεσης των δύο υποψηφιοτήτων, κάτι για το οποίο, όπως είναι γνωστό, απαιτείται ομοφωνία. «Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί», δήλωσε χθες αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΣΓΥ η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν. Η ίδια επισήμανε ότι όταν έγινε σαφές ότι η διπλή υποψηφιότητα δεν προχωρεί, έγιναν προσπάθειες διαχωρισμού. Ιδιαίτερα επικριτικός έναντι των κρατών-μελών ήταν ο Αυστριακός επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.
«Δεν ήταν μια στιγμή δόξας για την Ε.Ε. Η όποια περαιτέρω αναβολή αμφισβητεί την αξιοπιστία της Ε.Ε. και τη φιλοδοξία μας να γίνουμε ένας πιο δυνατός παγκόσμιος παίκτης», ανέφερε ο κ. Χαν, τονίζοντας ότι η αποτυχία να δοθεί ευρωπαϊκή προοπτική σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία θα οδηγήσει στην παρείσφρηση άλλων δυνάμεων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. «Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα δουν την ευρύτερη εικόνα και θα βρουν μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες», πρόσθεσε ο κ. Χαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Βρυξέλλες στηρίζουν αναφανδόν την παροχή ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Τίρανα και Σκόπια.