Την ύπαρξη χωριστής κυριαρχίας στην κατεχόμενη Κύπρο επιχειρεί να περάσει εκ νέου το κατοχικό καθεστώς μέσω επιστολής του προς τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”. Με την επιστολή, την οποία μετέφερε εκ μέρους του ψευδοκράτους ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, το κατοχικό καθεστώς αναφέρεται σε “κυρίαρχο εναέριο χώρο” και μόνο αρμόδιο σώμα για έλεγχό του είναι οι “αρχές πολιτικής αεροπορίας της ΤΔΒΚ”.
Η επιστολή θα απαντηθεί από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας τις προσεχείς μέρες. Πρόκειται για μια επιστολή η οποία ουσιαστικά καταδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία κινείται στη λογική των δύο κρατών και της συνομοσπονδίας.
Αποστολέας προς τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου. Το κείμενο το ετοίμασε ο Ισμέτ Κορούκογλου, ο οποίος εμφανίζεται ως “αντιπρόσωπος” του κατοχικού καθεστώτος στα Ηνωμένα Έθνη. Και αποτελεί απάντηση σε επιστολή διαμαρτυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα Ηνωμένα Έθνη με την οποία καταγγέλλονται οι τουρκικές παραβιάσεις στον κυπριακό εναέριο χώρο.
Στο κείμενο των Τούρκων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: “Η αρχή πολιτικής αεροπορίας της τουρκικής δημοκρατίας της βορείου Κύπρου είναι το μόνο αρμόδιο σώμα για να διευθετεί την εναέρια κυκλοφορία και υπηρεσίες αεροναυτικών πληροφοριών εντός του δικού της εθνικού εναέριου χώρου”.
Εξίσου σημαντικά, που αποτυπώνουν την επίσημη θέση του ψευδοκράτους, είναι και τα όσα αναφέρονται σε σχέση με τις καταγγελίες για χρήση των κατεχόμενων λιμανιών της Αμμοχώστου και της Κερύνειας: “…σε σχέση με τη χρήση των τουρκοκυπριακών λιμένων και σ’ αυτή την περίπτωση όσα λέγονται είναι αβάσιμα, καθότι η ε/κ διοίκηση δεν έχει καμιά δικαιοδοσία ή δικαίωμα λόγου επί της βορείου Κύπρου”.
Όλα αυτά κι ενώ ετοιμάζονται τα εμπλεκόμενα μέρη για να πάνε στις επόμενες άτυπες συναντήσεις για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φρόντισε από τη Θεσσαλονίκη να στείλει μηνύματα προς Ακιντζί και Άγκυρα, θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο εντός του οποίου αναμένει να κινηθούν οι συναντήσεις σε τριμερές και πενταμερές επίπεδο.