Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η Τουρκία, μαζί με την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παραβίαζαν σε τακτική βάση το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ που επιβλήθηκε στη Λιβύη, από το 2011, ανέφερε ο Guardian.Remaining Time-0:16FullscreenUnmute
Η Λιβύη είναι χωρισμένη στα δύο με ένα μικρό της μέρος να κυβερνάται από Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ-Σαράζ και την κυβέρνηση του Τομπρούκ, με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, de facto κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης και επικεφαλής του εθνικού στρατού της Λιβύης (LNA). Ο Haftar τον Απρίλιο ξεκίνησε μια στρατιωτική επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα της Λιβύης.
Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ, κυβέρνηση του Σαράζ, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία υποστηρίζουν τον Χαφτάρ.
Οι τρεις χώρες “έδίναν σε μεγάλη συχνότητα και μερικές φορές κατάφωρα, όπλα, κάνοντας ελάχιστη προσπάθεια να συγκαλύψουν το από που προέρχονται”, ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Guardian.
Πέρυσι, οι αρχές της Λιβύης κατέσχεσαν τουρκικά πιστόλια και πυρομαχικά, καθώς και κυνηγετικές καραμπίνες και πυρομαχικά σε εμπορευματοκιβώτια, σε λιμάνι κοντά στην Τρίπολη. Η Λιβύη και η Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν κοινή έρευνα για τις κατηγορίες.
Οι εκθέσεις αποκάλυψαν ότι η Τουρκία έστειλε οπλισμένα drones στη Λιβύη μετά από συνάντηση με τον αλ-Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη και επανέλαβε την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση που στηρίζεται από τον ΟΗΕ.
Η Ιορδανία κατηγορείται ότι έχει εκπαιδεύσει δυνάμεις του Χαφτάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούνται για τη χρήση πολεμικών αεροσκαφών για λογαριασμό του Χαφτάρ και αλλά και για τον βομβαρδισμό ενός κέντρου κράτησης το οποίο χαρακτηρίστηκε ως έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με τον Guardian.
https://www.capital.gr/diethni/3398380/oie-i-tourkia-exei-parabiasei-to-empargko-oplon-pros-ti-libui