Η Κομισιόν εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της για ακόμα μια φορά στην Ελλάδα, «που είναι το κράτος που πιο πολύ ανησυχεί για το υπογραφέν μνημόνιο»
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις πρόσφατες πράξεις της Τουρκίας, καθώς και το μνημόνιο με Λιβύη. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη εφαρμόζεται. Κι αν όχι, να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».
Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Πίτερ Στάνο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων σε όποια χώρα πουλήσει όπλα στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Σε σχέση με την εκτίμηση της Κομισιόν για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ο εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν εξαιρετικά σαφή τα κράτη μέλη γι’ αυτό», εκφράζοντας «την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα, που είναι το κράτος που πιο πολύ ανησυχεί για το υπογραφέν Μνημόνιο. Οπότε η υποστήριξη των κρατών μελών είναι ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε, παραπέμποντας στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Η Κομισιόν ανησυχεί για την κατάσταση στη Λιβύη. «Μιλάμε με όλους τους ενεργούς παράγοντες για το θέμα. Η ΕΕ θέλουμε να είναι σημαντικός γεωπολιτικός παίχτης, που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε ο,τι μπορούμε για να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτήν την κρίση, πρέπει να βρούμε πολιτική λύση. Συνεισφέρουμε στην προσπάθεια του ειδικού απεσταλμένου κ. Σαλαμέ και υπάρχει η διαδικασία που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Γερμανίας», είπε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση του ύπατου αρμοστή για επίσκεψη στη Λιβύη, αλλά αν χρειαστεί κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει. Νωρίτερα, στο Ευρωκοινοβούλιο όπου μίλησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επανέλαβε την αλληλεγγύη των κρατών μελών σε Ελλάδα και Κύπρο.