Αποζημίωση ύψους €35,000 σε ΜΜΑΔίτη για σωματικές βλάβες που υπέστη ενώ εκτελούσε καθήκον κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε ποδοσφαιρικό αγώνα – Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας που τον δικαιώνει 11 χρόνια μετά – Ευθύνη στο κράτος – «Αστυνομικοί περικυκλώθηκαν από τους οπαδούς της Ομόνοιας και ο ενάγων κτυπήθηκε από πέτρα στο αριστερό πόδι με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος ακινητοποιημένος» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Δικαστηρίου – «Η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε μεγαλύτερη επιμέλεια και ενδυναμωμένη παρουσία της Αστυνομίας, ειδικά σε αγώνες όπως ο επίδικος με 20.000 φιλάθλους»
Απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας δικαιώνει και αποζημιώνει με το ποσόν των 35 χιλιάδων ευρώ, έντεκα χρόνια μετά μέλος της ΜΜΑΔ που τραυματίστηκε ενώ αστυνομικοί περικυκλώθηκαν από οπαδούς της Ομόνοιας κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στο ΓΣΠ. Ο ενάγων κτυπήθηκε από πέτρα στο αριστερό πόδι με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος ακινητοποιημένος.
Πιο συγκεκριμένα, το μέλος της ΜΜΑΔ δικαιώθηκε με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για σωματικές βλάβες που υπέστη ενόσω υπηρετούσε στη Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης και εκτελούσε καθήκον κατά την επιχείρηση αστυνόμευσης του ποδοσφαιρικού αγώνα Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ που διεξήχθη στο στάδιο Γ.Σ.Π στις 17/01/2009. Την Απόφαση έκδωσε η Ε. Ευθυμίου-Ανδρέου, Ε.Δ.
Ο ενάγων ήταν ο επικεφαλής δύο ουλαμών της ΜΜΑΔ οι οποίοι μετά από ένταση κλήθηκαν να εγκατασταθούν έξω από την βόρεια κερκίδα. Στην συνέχεια, όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Δικαστηρίου, «εκατοντάδες φίλαθλοι της Ομόνοιας βγαίνοντας από το γήπεδο με άγριες διαθέσεις, πετούσαν προς το μέρος των αστυνομικών αιχμηρά αντικείμενα, πέτρες, γυαλιά και σίδερα. Στην συνέχεια οι αστυνομικοί περικυκλώθηκαν από τους οπαδούς της Ομόνοιας και ο ενάγων κτυπήθηκε από πέτρα στο αριστερό πόδι με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος ακινητοποιημένος. Για την προστασία του οι συνάδελφοί του έβαλαν πάνω του τις ασπίδες για να μην τον καταπλακώσουν τα αντικείμενα που έριχναν οι οπαδοί της Ομόνοιας. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο Γενικό Νοσοκομείο, το ίδιο το ασθενοφόρο δέχθηκε επίθεση από οπαδούς, γεγονός που δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης της έντασης που επικρατούσε στον εν λόγω αγώνα».
Στο Γενικό Νοσοκομείο διαγνώστηκε με συντριπτικό κάταγμα κνήμης δεύτερου βαθμού «Gustillo» και κρίθηκε αναγκαίο όπως υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του.
Το Δικαστήριο αποδεχόμενο τις θέσεις των δικηγόρων του ενάγοντα, έκρινε ότι το κράτος έφερε ευθύνη εφόσον όφειλε να επανδρώσει για την αστυνόμευση του αγώνα καλύτερα τη ΜΜΑΔ. Κρίθηκε ότι 59 μέλη της ΜΜΑΔ δεν ήταν αρκετά για να αστυνομεύσουν τέτοιο «υψηλού κινδύνου» αγώνα. «Η αριθμητική αδυναμία της ΜΜΑΔ, άφησε γενικότερα τους αστυνομικούς που εκτελούσαν καθήκον στον αγώνα απροστάτευτους και εκτεθειμένους στον όχλο» όπως αναφέρεται στην απόφαση που εκδόθηκε πριν από δύο μέρες.
Το Δικαστήριο αναφέρει επίσης στην απόφαση του ότι «είναι άξιο απορίας πως θεωρήθηκε ότι σε ένα χρονικό διάστημα που ο χουλιγκανισμός βρισκόταν σε έξαρση ότι δεν θα υπήρχε ένταση μεταξύ των δύο ομάδων με μακράν ιστορία αντιπαλότητας».
«Είναι φανερό ότι δεν δόθηκε η δέουσα σημασία από την Αστυνομία σε σχέση με τους κινδύνους που ελλόχευαν στον επίδικο αγώνα» αναφέρεται.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε μεγαλύτερη επιμέλεια και ενδυναμωμένη παρουσία της Αστυνομίας, ειδικά σε αγώνες όπως ο επίδικος με 20.000 φιλάθλους και όχι να υιοθετεί Ποντιοπιλατική τακτική και να νίπτει τα χείρας κάτω από την πεποίθηση ότι η αστυνομική δύναμη δεν ήταν επαρκής, ανεξαρτήτως αριθμού» αναφέρεται στην απόφαση.
Ο δικηγόρος του Γιάννος Γεωργιάδης δήλωσε ότι ο πελάτης τους είναι ικανοποιημένος με την απόφαση του Δικαστηρίου. Την υπόθεση χειρίστηκε η Δικηγόρος Ντόρια Βαροσιώτου από το Δικηγορικό Γραφείο Γ.Γεωργιάδης και Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.