Επικουρικές συντάξεις ακόμη και μέσα στον έναν μήνα μετά την έκδοση της κύριας θα παίρνουν με τον νέο νόμο για το ασφαλιστικό όλοι οι ασφαλισμένοι που ζητούν και αναγνώριση πλασματικού χρόνου ή προϋπηρεσίες καθώς προβλέπεται αυτόματος συμψηφισμός έως 3.000 ευρώ από τα αναδρομικά της επικουρικής.
Ειδικά για το Δημόσιο, η νέα διάταξη θα οδηγήσει σε ταυτόχρονη έκδοση κύριας και επικουρικής σύνταξης καθώς όσον αφορά στην αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας αίρεται ο φραγμός του άρθρου 20 του Νόμου 3232/2004 που απαγορεύει την έκδοση επικουρικής σύνταξης πριν από την εφάπαξ εξόφληση του ποσού εξαγοράς της αναγνωριζόμενης προϋπηρεσίας δημοσίων υπαλλήλων,σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.
Σήμερα οι περισσότεροι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων, αφού έχουν πάρει τη κύρια σύνταξη , επιλέγουν τις δόσεις για τις αναγνωρίσεις προϋπηρεσίας και πλασματικών ετών στην επικουρική ασφάλιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί έως και 2 χρόνια επιπλέον η απόφαση, καθώς η επικουρική δεν εκδίδεται αν υπάρχουν οφειλές και δεν έχουν εξοφληθεί οι αναγνωρίσεις πλασματικών ετών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 50.000 επικουρικές συντάξεις μπορούν να ξεμπλοκάρουν άμεσα μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και της εν λόγω διάταξη καθώς θα συμψηφιστεί όλο το εναπομείναν ποσό των εξαγορών με τα δικαιούμενα αναδρομικά της επικουρικής τους σύνταξης από τη ημερομηνία της αίτησης συνταξιοδότησης τους.
Εντός 30 ημερών
Με το συμψηφισμό έως τις 3.000 ευρώ που θεσπίζει το νομοσχέδιο στο άρθρο 42 το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”,η επικουρική σύνταξη θα μπορεί να βγαίνει ακόμη και μέσα στον ένα μήνα μετά την απόφαση της κύριας σύνταξης.
Το ποσό που που θα κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι σε δόσεις θα κρατείται μέχρι τις 3.000 ευρώ από τις αναδρομικές επικουρικές τους συντάξεις, ενώ αν οι εξαγορές στοιχίζουν πάνω από 3.000 ευρώ θα πρέπει να δώσουν τη διαφορά οι ασφαλισμένοι σε μία δόση, για να βγει άμεσα η απόφαση της επικουρικής. Με το σημερινό καθεστώς δεν προβλέπεται συμψηφισμός του ποσού εξαγοράς πλασματικού χρόνου με τα αναδρομικά των επικουρικών. Η σύνταξη μπορεί να βγει άμεσα μόνον αν ο ασφαλισμένος καταβάλει σε μία δόση από την τσέπη του το ποσό για τα έτη που εξαγοράζει.
Οι περισσότεροι επιλέγουν τις δόσεις για να δίνουν λιγότερα αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν για μήνες και για χρόνια χωρίς επικουρική μέχρι να εξοφλήσουν τις αναγνωρίσεις για τα πλασματικά έτη.
Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΤΕΑΠ, το όριο συμψηφισμού ορίστηκε στις 3.000 ευρώ καθώς διαπιστώθηκε ότι πιάνει την πλειοψηφία των ασφαλισμένων όλων των επικουρικών ταμείων που έχουν κάνει αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου με ένα μέσο κόστος εξαγοράς στις 2.400 ευρώ.
Τι ισχύει για ποσά άνω των 3.000 ευρώ
Ο συμψηφισμός επικουρικής σύνταξης με εξαγορές πλασματικών ετών έως τις 3.000 ευρώ περιλαμβάνεται στο άρθρο 42 του νομοσχεδίου και αναφέρει ότι:
“Στην περίπτωση θεμελίωσης δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη με αναγνώριση, κατόπιν εξαγοράς , χρόνων ασφάλισης των ανωτέρω διατάξεων, το οφειλόμενο ποσό εξαγοράς, εφόσον δεν υπερβαίνει το ποσό των 3 χιλ. ευρώ συμψηφίζεται ή παρακρατείται από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών επικουρικής σύνταξης .Εφόσον το οφειλόμενο ποσό εξαγοράς υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, κατά το μέρος που υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ εξοφλείται εφάπαξ πριν από την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης, κατά δε το υπόλοιπο μέρος συμψηφίζεται ή παρακρατείται από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών επικουρικής σύνταξης. Ο ως άνω τρόπος εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού εξαγοράς εφαρμόζεται και επί αιτήσεων συνταξιοδότησης ή αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης , περιλαμβανομένου του χρόνου προϋπηρεσίας , οι οποίες είναι εκκρεμείς ως την έναρξη ισχύος του παρόντος”.
Χρόνος ασφάλισης στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης είναι:
Α.Ο χρόνος για τον οποίο καταβάλλονται ή οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές από την έναρξη λειτουργίας του ΕΤΕΑ ( νυν ΕΤΕΑΕΠ) και εφεξής.
Β.Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στα εντασσόμενα Ταμεία, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς , συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε ή συνεχίζεται η εξαγορά του.
Ο χρόνος ασφάλισης , ο οποίος αναγνωρίζεται σύμφωνα με τα άρθρα 40 και 47 του Ν.2084 /1992 (Α’ 165) , το άρθρο 20 του Ν.3232/2004 (Α’ 48), το άρθρο 41 παρ.7 του Ν.3.996 /2011(Α’170) , το άρθρο 15 παρ.1 περίπτωση β’ και το άρθρο 34 παρ.1 περίπτωση γ’ του Ν.4387/2016 (Α’85).