Με τις επιχειρήσεις να διψούν για ρευστότητα στην κρίσιμη φάση μετά το lochdown και τις τράπεζες να χρηματοδοτούν με το σταγονόμετρο, υπάρχει δικαιολογημένη αδημονία για τα φθηνά κρατικά δάνεια.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν οι πληρωμές των δικαιούχων του β΄κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής να γίνουν την επόμενη εβδομάδα (6-10 Ιουλίου). Οι συνολικά υποβληθείσες αιτήσεις (η προθεσμία έληξε την περασμένη Παρασκευή) ξεπερνούν τις 150.000 και το ποσό που έχει υπολογιστεί να διατεθεί είναι 1,4 δισ. ευρώ.
Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής να επιστρέψει τον Αύγουστο με γ’ κύκλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος κύκλος θα αφορά κυρίως τις εποχικές επιχειρήσεις, που καταγράφουν τον μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους το καλοκαίρι και φέτος αναμένεται να είναι αισθητά μειωμένος. Στη νέα φάση υπολογίζεται να διατεθούν στους δικαιούχους γύρω στα 600 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε σημερινή (1/7) ραδιοφωνική συνέντευξή του για την γ’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ανέφερε ότι, εάν υλοποιηθεί, αυτό θα γίνει τον Αύγουστο, καθώς «θα εξαρτηθεί και από το πόσα χρήματα θα εκταμιευθούν» στη β’ φάση.
Όπως είπε, «ολοκληρώνεται η 2η επιστρεπτέα προκαταβολή με 100.000 δυνητικούς δικαιούχους, είναι λιγότεροι από ό,τι περιμέναμε, καθώς η δική μας εκτίμηση ήταν ότι θα μπορούσαν να μπουν μέχρι 300.000 επιχειρήσεις». Πρόσθεσε, ότι η εκταμίευση των δανείων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, διευκρινίζοντας πως η άσκηση για την γ’ φάση θα γίνει «λαμβάνοντας υπόψη τα δυσμενή στοιχεία για τον τουρισμό για Ιούνιο και Ιούλιο». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «7.000 ξενοδοχεία είναι μεταξύ των δικαιούχων της 2ης επιστρεπτέας προκαταβολής».
Σημειώνεται ότι στον α’ κύκλο, της επιστρεπτέας προκαταβολής, 52.494 επιχειρήσεις έλαβαν χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 602 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 11.500 ευρώ κατά μέσο όρο η καθεμία. Από αυτές, 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους.
Το μέτρο με τη μεγαλύτερη απήχηση
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ από τα μέτρα που ελήφθησαν και στόχευαν στην άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι εκείνο, βάσει των στοιχείων της έρευνας φαίνεται πως είχε μεγαλύτερη απήχηση.
Συγκεκριμένα, με βάση τα ευρήματα της έρευνας δύο στις 10 (20,1%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έκαναν χρήση της παροχής ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αντίθετα μόλις μία στις 10 (9,6%) επιχειρήσεις έκαναν χρήση των δανειοδοτήσεων που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.Μάλιστα, από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι το 40% των επιχειρήσεων που δανειοδοτήθηκαν μέσω τραπεζών εντάχθηκαν και στην επιστρεπτέα προκαταβολή.
https://www.sofokleousin.gr/epistreptea-prokatavoli-pote-arxizoun-oi-pliromes-ta-sxedia-gia-t