Της Δήμητρας Καδδά
Το μήνυμα πως τα μέτρα στήριξης που θα λαμβάνονται φέτος αλλά και το 2021 (σε μικρότερο βαθμό), θα πρέπει να είναι στοχευμένα, προσωρινά και με… μέτρο περιέχεται στην επιστολή του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και του αρμόδιου Επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Στην επιστολή (ανάλογη εστάλη σε όλους τους ΥΠΟΙΚ) αναφέρεται πως ισχύει η ρήτρα διαφυγής και το 2021 αλλά θα γίνει επανεξέταση την επόμενη Άνοιξη. Επισημαίνεται πως θα γίνουν δύο αποτιμήσεις της δημοσιονομικής πορείας της χώρας μέσα στο 2020.
Επίσης γίνεται αποδεκτό πως υπάρχει ανάγκη για μέτρα στήριξης και τον επόμενο χρόνο, αλλά με περιορισμούς αναφορικά με τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Επίσης τα μέτρα αυτά του 2021 θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και το γεγονός πως θα υπάρξει επιστροφή στους δημοσιονομικούς στόχους μετά την υγειονομική κρίση.
Η επιστολή
Αναλυτικά στην επιστολή που εστάλη ενόψει των σχεδίων Προϋπολογισμών του 2021 γίνεται αναφορά στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην προσδοκία να ενεργοποιηθεί το νέο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ στην αρχή του επόμενου χρόνου.
Οι δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάκαμψη μέσα στο 2021, αναφέρεται. Υπό το φως αυτής της ανάγκης και δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και τις κοινωνικοοικονομικές της επιπτώσεις η ρήτρα γενικής διαφυγής που ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο θα παραμείνει ενεργή και το 2021, επισημαίνεται.
Ωστόσο, αναφέρεται ότι όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν θα πρέπει να εφαρμοστούν δημοσιονομικές πολιτικές οι οποίες θα επιτρέψουν να επιτευχθούν συνετές μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές θέσεις.
Επισημαίνεται επίσης ότι καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε κάθε οικονομία, αλλά και οι κοινωνικές και δημοσιονομικές συνθήκες διαφέρουν ανά κράτος-μέλος τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι εξειδικευμένα.
Θα πρέπει να είναι σωστά στοχευμένα και προσωρινά και η χρήση αλλά και η αποτελεσματικότητά τους θα πρέπει σε τακτική βάση να επανεξετάζεται.
Στην επιστολή επισημαίνεται εξάλλου ότι ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας τα έκτακτα μέτρα μπορεί να πρέπει να προσαρμοστούν και να συνδυαστούν με παρεμβάσεις οι οποίες θα βελτιώσουν τη βάση των οικονομιών και τη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ενώ παράλληλα θα παράσχουν μία θετική ώθηση στη ζήτηση.
Η δημοσιονομική πολιτική που σχεδιάζεται για το 2021 πρέπει στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο να λαμβάνει υπόψη την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων των επενδύσεων που σχεδιάζονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. “Σας καλούμε να παρέχετε πληροφορίες για έσοδα και δαπάνες που εντάσσονται στα σχέδια για το νέο Προϋπολογισμό σας οι οποίες συνδέονται με αυτές τις παρεμβάσεις”, επισημαίνεται στην επιστολή.
Επίσης συστήνεται να διατηρείται η δημοσιονομική πολιτική και οι στόχοι της με τακτική παρακολούθηση. Επισημαίνεται ότι η πρώτη ευκαιρία για να γίνει αυτό θα είναι αργότερα μέσα στο 2020 όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει την ανακοίνωσή της για την πορεία του ελλείμματος και του χρέους γενικής κυβέρνησης με βάση τις Φθινοπωρινές Εκτιμήσεις. Αλλά και στο πλαίσιο των πορισμάτων και των συστάσεων για τα σχέδια Προϋπολογισμού του 2021 που θα εκδοθούν τον Νοέμβριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει ειδική έμφαση στην ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που θα ληφθούν και θα σχεδιαστούν. Αναφορικά με το κατά πόσο αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης, στηρίζουν την ανάκαμψη αλλά και την ανθεκτικότητα των οικονομιών, αλλά και για το κατά πόσο λαμβάνουν υπόψη τη τους περιορισμούς που θέτει η δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Η αποτίμηση της Κομισιόν θα καλύψει επίσης την πιθανή επίπτωση των συστάσεων εγγυήσεων που παρέχουν οι κυβερνήσεις.
Στην επιστολή αναφέρεται τέλος ότι την άνοιξη του 2021, λαμβάνοντας υπόψιν επικαιροποιημένες μακροοικονομικές εκτιμήσεις, θα επανεκτιμηθεί το θέμα της εφαρμογής της ρήτρας γενικής διαφυγής.