Της Δήμητρας Καδδά
Δύο πήγες κοινοτικών κονδυλίων που θα δώσουν άμεσες επιδοτήσεις, πέραν του νέου ΕΣΠΑ, είναι αυτές που θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία το 2021. Βεβαίως, η ανάκαμψη του επόμενου έτους συνδέεται με την πορεία της υγειονομικής κρίσης που επιμένει, ενώ μεγάλη είναι και η σημασία της πορείας κλάδων όπως είναι ο τουρισμός και οι μεταφορές.
Στο μέτωπο των κονδυλίων της ΕΕ, πολύ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η έλευση του σκέλους των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πιο σημαντικό όμως βραχυπρόθεσμά ίσως αποδειχθεί, εξηγούν αρμόδιες πηγές, ένα νέο μεταβατικό πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε και αυτό στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου: το REACT-EU.
Το εν λόγω πρόγραμμα, μάλιστα, αποτελεί ένα πιο άμεσο στήριγμα για την ελληνική οικονομία και την αγορά. Και τούτο καθώς έχει φτιαχτεί για τη μεταβατική κατάσταση της εξόδου από την πανδημία και για τη στήριξη της ανάκαμψης.
Μπορεί να δοθεί, για παράδειγμα, για κεφάλαια κίνησης ή για επιδότηση εργοδοτικού κόστους και όχι για νέες παραγωγικές επενδύσεις. Δηλαδή μπορεί να χρηματοδοτήσει τα μέτρα τόνωσης της αγοράς και της εργασίας που δρομολογεί η κυβέρνηση.
Η αρχική πρόταση της ΕΕ προέβλεπε ότι θα διανεμηθούν στα κράτη-μέλη 55 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τελικά η συμβιβαστική πρόταση της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου οδηγεί σε ποσό 47,5 δισ. ευρώ από το οποίο, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η Ελλάδα μπορεί να λάβει το 2021 περίπου 2 δισ. ευρώ.
Στο ποσό αυτό θα προστεθεί η προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις του Ελληνικού Σχεδίου των έως 32 δισ. ευρώ. Επιχειρείται να έρθει σε όλα τα κράτη εμπροσθοβαρώς, δηλαδή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.
Όλα τα κράτη δικαιούνται ως προκαταβολή το 10% των επιδοτήσεων που μπορούν να λάβουν από το ποσό που θα συμβασιοποιηθεί έως το τέλος του 2022 (το 70%). Για την Ελλάδα (η οποία μπορεί να πάρει έως 32 ευρώ δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 19 δισ. ευρώ είναι επιδοτήσεις, σύμφωνα με τους υπολογισμούς στελεχών της κυβέρνησης) εκτιμάται από αρμόδιες πηγές πως αναλογεί ένα ποσό περί το 1,3 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, συνολικά από τις 2 πρωτοβουλίες της ΕΕ μπορούν να έρθουν 3,3 δισ. ευρώ το 2021. Αν βεβαίως οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΕΕ τελεσφορήσουν εγκαίρως, αφού ακόμη οι διαξιφισμοί συνεχίζονται με επίκεντρο το κράτος δικαίου, καθώς και πολλά άλλα ανοιχτά μέτωπα.
Το εν λόγω ποσό, αν έρθει και εν συνεχεία οδεύσει εγκαίρως και αποδοτικά σε μέτρα στήριξης αλλά και σε επενδύσεις, θα έχει υψηλό πολλαπλασιαστή, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Οδηγώντας έτσι σε μια τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης της τάξης του 2% τον επόμενο χρόνο.
Οι προβλέψεις της κυβέρνησης για το ΑΕΠ θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα με την κατάθεση του Σχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή (υπάρχει σχετική Συνταγματική υποχρέωση), εν μέσω πρωτόγνωρων αβεβαιοτήτων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Την ίδια ημέρα συνεδριάζει το Eurogroup στο οποίο, πέρα από το θέμα των προϋπολογισμών όλων των κρατών-μελών, θα τεθεί και η 7η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με βάση την πρόταση της Κομισιόν αλλά και την παρουσίαση που θα κάνει ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Στο τραπέζι θα τεθεί και το σχέδιο ανάκαμψης, με έμφαση στον σχεδιασμό των κρατών-μελών για τον ολιστικό προγραμματισμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο statement που ακολούθησε τον καθιερωμένο ετήσιο έλεγχό του, προέβη στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί κατά 5% την προσεχή 2ετία.