Της Νένας Μαλλιάρα
Λύση σε υποθέσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στα 6 δισ. ευρώ που έχουν “βαλτώσει” στον νόμο Κατσέλη, αναμένοντας δικάσιμο μέχρι και το 2032, θα δώσει η εμπροσθοβαρής διενέργεια όλων των εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 μέσα στο 2021.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων εκκρεμούν 42.709 αιτήσεις του ν. 3869/2010, οι οποίες έχουν χρόνους προσδιορισμένης δικασίμου από το 2020 μέχρι και το 2032.
Ειδικότερα, η κατανομή των αιτήσεων προς εκδίκαση έχει ως εξής: 14.440 είναι κατανεμημένες να εκδικαστούν εντός του 2020, 7.392 αιτήσεις το 2021, 4.785 αιτήσεις το 2022, 4.258 το 2023, 3.136 το 2024, 2.297 αιτήσεις το 2025, 2.196 αιτήσεις το 2026, 1.686 αιτήσεις το 2027, 1.219 αιτήσεις το 2028, 875 αιτήσεις το 2029, 249 αιτήσεις το 2030, 155 αιτήσεις το 2031 και 21 αιτήσεις το 2032.
Φ. Ιωάννου: Ο ν. Κατσέλη έδωσε προστασία σε στρατηγικούς κακοπληρωτές
Όπως είπε, μιλώντας στη Βουλή, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που συνεδρίασε στο πλαίσιο της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης “Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010”, η κ. Φωτεινή Ιωάννου, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, ποσοστό περίπου 40% των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, που αντιπροσωπεύουν δάνεια περίπου 6 δισ. ευρώ, παραμένουν ακόμη εκκρεμείς, με ημερομηνίες εκδίκασης να προβλέπονται ακόμα και 10 χρόνια μετά.
“Όταν το 2010 άρχισε να ισχύει ο νόμος Κατσέλη, δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι τόσα χρόνια μετά θα είχαμε αδίκαστες υποθέσεις και εκκρεμείς υποθέσεις. Αυτός ο νόμος μπορεί να είχε τις καλύτερες προθέσεις, αλλά κατέληξε να δίνει ένα “δίχτυ προστασίας”, όχι μόνο σε αυτούς που έπρεπε να το δώσει – δηλαδή, σε αυτούς που πραγματικά χρειάζονταν βοήθεια, τους πραγματικά υπερχρεωμένους -, αλλά και σε μια σειρά από πιστούχους, που συμπεριφέρθηκαν στρατηγικά”, είπε η κ. Ιωάννου.
Όπως είπε η κ. Ιωάννου, από τις υποθέσεις του ν. Κατσέλη που έχουν πάρει οριστική δικαστική απόφαση, περίπου το 40% έχει πάρει απορριπτική απόφαση και το ποσοστό αυτό δίνει μία ένδειξη για το πόσοι ενδεχομένως έχουν εκμεταλλευθεί το πλαίσιο προστασίας του ν. 3869/2010.
Η κ. Ιωάννου είπε ότι η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη θα απαιτήσει μια νέα διαδικασία, την οποία οι τράπεζες θα στηρίξουν προβαίνοντας σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες. “Είμαστε σύμφωνοι με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και την ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο για έναν δανειολήπτη, ο οποίος επικαλείται ή έχει αδυναμία να εξυπηρετήσει τις οφειλές του, να δώσει με πληρότητα και διαφάνεια όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, για να μπορέσει, να πάρει και το δικαστήριο τη σωστή απόφαση”, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΕΕΤ.
Όπως τόνισε, πέρα από οποιαδήποτε διαδικασία και πέρα από οποιονδήποτε νόμο, οι τράπεζες από μόνες τους διαθέτουν ένα πλήθος προϊόντων, με το οποίο μπορούν, να βοηθήσουν τους δανειολήπτες, να ρυθμίσουν και να αντιμετωπίσουν τις οφειλές τους. “Για να σας δώσω μια τάξη μεγέθους, εμείς μόνο ως Εθνική Τράπεζα είχαμε στην αρχή του 2019 περίπου 2 δισ. στεγαστικά δάνεια που ήταν σε εκκρεμότητα στον νόμο 3869 και περίπου το μισό δισ. από αυτά οικειοθελώς παραιτήθηκε από το νόμο και πήρε προϊόντα της τράπεζας”, ανέφερε η κ. Ιωάννου με την ιδιότητα της Γενικής Διευθύντριας Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας.
Χ. Απαλαγάκη: Με το ν/σ το 40% των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη θα μειωθεί στο 10%
Μείωση των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη στο ¼ αυτών που αναμένουν δικάσιμο, εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η κ. Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
“Η προσπάθεια καταγραφής και εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη είναι ένας σχεδιασμός, τουλάχιστον, των τριών τεσσάρων τελευταίων ετών και από την άποψη αυτή, είναι ενθαρρυντικό ότι σήμερα έχουμε πλέον τις υποδομές να προχωρήσουμε στην οριστική ψήφιση του”, ανέφερε χθες από την πλευρά της, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η κ. Απαλαγάκη. Η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ τάχθηκε υπέρ της ηλεκτρονικής περαίωσης των διαφορών του ν. Κατσέλη, ενώ επεσήμανε ότι στην αίτηση επαναπροσδιορισμού που σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οφείλει να υποβάλει ο αιτών την προστασία του ν. 3869/2010 προκειμένου να εκδικαστεί το αίτημά του, δεν υπάρχει καμία αλλαγή από όσα θα έπρεπε να υποβάλει ο δανειολήπτης το 2010.
“Στην αίτησή του ο οφειλέτης θα πει ό,τι έλεγε από το 2010. Απλώς, όλη αυτή η συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνεται πλέον με ηλεκτρονικά μέσα. Η γνωστή πλατφόρμα υπάρχει ήδη από το 2017, το απόρρητο ισχύει ήδη από το 2015, το μόνο το οποίο επιδιώκει πλέον το νομοσχέδιο, είναι να υποχρεώσει όλους τους παράγοντες της δίκης- οφειλέτες, δανειστές, δικαστήριο- όλη αυτή την εκκρεμότητα να την “εκκαθαρίσουν” σε ένα εύλογο χρόνο. Τι χρειαζόμαστε για να έχουμε μια δίκαιη δίκη; Ταχύτητα και δικαστική απόφαση. Αυτές τις εγγυήσεις τις έχουμε και στο νομοσχέδιο”, είπε η νομικός και Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ κ. Απαλαγάκη.
Όπως εκτίμησε, μιλώντας εξ ονόματος των ελληνικών τραπεζών, “με το νομοσχέδιο θα καταφέρουμε, αν όχι να διαχειριστούμε με 100% επιτυχία τις εκκρεμείς υποθέσεις, πάντως το 40% που απομένει ανεκδίκαστο να μειωθεί στο 10%. Και αυτό όφελος θα είναι, αδήριτη ανάγκη, ιδίως μετά την πρόσφατη ψήφιση του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ο οποίος έχει αναθέσει την εκδίκαση των πτωχευτικών διαφόρων ιδιωτών στα Ειρηνοδικεία”, είπε η Γ.Γ. της ΕΕΤ.