Κωστής Πλάντζος
Το «δυσμενές» σενάριο γίνεται τώρα βασικό – Στον αέρα και το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που υπέβαλαν η Ελλάδα αλλά και όλες οι άλλες χώρες
Αν τον περασμένο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο η κυβένηση είχε έναν πολύ σημαντικό οικονομικό λόγο για να θέλει πάση θυσία να αποφύγει ένα ολικό lockdown, δεν ήταν απλώς το μεγάλο κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ήταν, κυρίως, να μην παραμείνει «κλειστή» η ελληνική Οικονομία στο β΄εξάμηνο του 2020 στην περίπτωση που «μια καλή είδηση» (για τη δημιουργία εμβολίου ενδεχομένως) θα οδηγούσε σε ανάκαμψη την υπόλοιπη Ευρώπη.
Τα στοιχεία όμως που θα ανακοινώσει το μεσημέρι από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις Φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις (Autumn Forecasts) δείχνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει η Ελλάδα να επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή ανάκαμψη. Γιατί πολύ απλά το «τραίνο» της Ανάπτυξης στην ΕΕ αργεί να φανεί. Αντιθέτως μάλιστα, η ευρωπαϊκή «ατμομηχανή» πατάει φρένο και μαζί της φρενάρει και η χώρα μας.
«Βουτιά» αντί για… άλμα
Πριν περίπου ένα μήνα, η Κομισιόν ανακοίνωνε ότι η ύφεση στην Ελλάδα προβλέπεται τελικά μικρότερη από όσο είχε αρχικώς προβλεφθεί (στο 9% αντί 9,7%) ενώ σε όλες σχεδόν τις άλλες χώρες θα ήταν μεγαλύτερη ή και διψήφια. Η αγωνία σήμερα είναι εάν ανακοινωθεί ότι κάποιοι -ελάχιστοι έστω στην Ευρώπη- προβλέπεται να επιτύχουν μονοψήφια ποσοστά ύφεσης.
Ωστόσο οι Φθινοπωρινές Προβλέψεις που θα ανακοινωθούν σήμερα, δεν θα έχουν ενσωματώσει -και δεν μπορούν να αποτυπώσουν ακόμα- την «βουτιά» από τα διαδοχικά lockdown που έχουν πλέον ήδη επιβληθεί για 30 μέρες, ή που τα προαναγγείλαν άλλες ισχυρές χώρες: γενικά lockdown σε Γαλλία και Γερμανία, μερικά lockdown όπως στην Πορτογαλία, νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Ιταλία κλπ, απειλούν την ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία. Συμπαρασύρουν κάθε χώρα της ΕΕ ακόμα και αν αυτή, θεωρητικά, παρέμενε ανοικτή και σε πλήρη λειτουργία από μόνη της, χωρίς απολύτως κανένα περιοριστικό μέτρο για τους κατοίκους της.
Όπως προεμήνυσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για τις Οικονομικές προβλέψεις στην Ευρώπη, «το δυσμενές σενάριο γίνεται πλέον βασικό». Και συνεπώς θα προβλεφθεί ένα άλλο «δυσμενές σενάριο» που, στη συνέχεια, μπορεί κι αυτό να καταστεί το «βασικό» για τα όσα θα βιώσει μετά 2-3 μήνες η Γηραιά Ήπειρος.
Στον αέρα βρίσκεται έτσι ξαφνικά και το Προσχέδιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού που υπέβαλαν πριν 3 εβδομάδες στις Βρυξέλλες, όχι μόνον η Ελλάδα αλλά και όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Έως τα μέσα Οκτωβρίου, καμία χώρα δεν είχε καταστρώσει Προϋπολογισμό υπολογίζοντας ότι η εθνική ή ευρωπαϊκή Οικονομία θα μείνει ξανά κλειστή για 1 μήνα και μέχρι νεωτέρας. Καμίας χώρας ο Προϋπολογισμός δεν είχε εγγράψει έκτακτα μέτρα στήριξης δισεκατομμυρίων ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 ή πτώση της αγοραστικής ζήτησης στη χώρα και διεθνώς για τουλάχιστον έναν ολόκληρο μήνα.
Με τα νέα δεδομένα, η Εισηγητική Έκθεση του νέου Προϋπολογισμού που σε περίπου 15 ημέρες μας θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας μας –και όλες οι άλλες επίσης- αναμένεται να είναι εντελώς διαφορετική σε όψη και προβλέψεις, σε σχέση με το Προσχέδιο που είχε κατατεθεί πριν ακριβώς ένα μήνα στη Βουλή των Ελλήνων.