Το τέλος εποχής για όσα δάνεια έχουν μπει σε μορατόριουμ έως τώρα αρχίζει να μετράει από τις αρχές του χρόνου.
Οι οφειλέτες που μέχρι σήμερα έχουν διευκολυνθεί, παίρνοντας αναστολή στις πληρωμές των δόσεων, καλούνται να επανέλθουν στις τράπεζες και να αρχίσουν την αποπληρωμή των δανείων τους με βάση τα προγράμματα μειωμένης δόσης που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2021.
Τα μέτρα μετά το τέλος των μορατόριουμ και η πορεία των κόκκινων δανείων ήταν, μεταξύ άλλων, το αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες είχαν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θέσει σε καθεστώς αναστολής πληρωμών δάνεια αξίας 25 δισ. ευρώ περίπου.
Με δεδομένο ότι τα μορατόριουμ που εφαρμόστηκαν αφορούν το ένα τέταρτο περίπου των ενήμερων δανείων, οι τράπεζες εκτιμούν ότι έχουν εξαντλήσει το περιθώριο ένταξης νέων δανείων.
Ετσι, η δυνατότητα επέκτασης του μέτρου που δόθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για όσους δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα χρήση της σχετικής διευκόλυνσης θα έχει περιορισμένη εφαρμογή και θα αφορά κυρίως επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση.
Η περίοδος αναστολής μπορεί να έχει διάρκεια έως και εννέα μήνες το ανώτερο και ανάλογα με το πότε ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση μπήκε σε καθεστώς μορατόριουμ έχει αρχίσει ήδη να «τρέχει» η λήξη της περιόδου χάριτος. Ενα σημαντικό μέρος των οφειλετών που είχαν στεγαστικό δάνειο και έχουν πάρει αναστολή έχει κάνει αίτηση για την ένταξή του στο πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται για 160.000 οφειλέτες, οι οποίοι προκειμένου να αρχίσουν να λαμβάνουν την κρατική επιδότηση θα πρέπει να διακόψουν την αναστολή και να αρχίσουν να αποπληρώνουν το τμήμα της δόσης που τους αναλογεί.
Το ίδιο, άλλωστε, θα πρέπει να κάνουν και όσοι οφειλέτες στεγαστικών δανείων έχουν πάρει αναστολή αλλά δεν δικαιούνται την κρατική επιδότηση.
Για αυτές τις περιπτώσεις οι τράπεζες θα δώσουν τη δυνατότητα της μερικής καταβολής δόσης για διάστημα περίπου έξι μηνών ή και μεγαλύτερο.
Στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών συζητήθηκε το ενδεχόμενο επέκτασης του μηχανισμού για νέες τιτλοποιήσεις, ανάλογα με τις ανάγκες και το ύψος των κόκκινων δανείων που θα προκύψουν μετά και το τέλος της πανδημίας, αλλά και τις κεφαλαιακές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τις τράπεζες.