Έτος για να ρυθμίσουν τις δικές τους υποχρεώσεις και να ανακτήσουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι το 2021.
Πρόκειται για έτος καμπή για την ελληνική οικονομία, η οποία προβλέπεται να κάνει ριμπάουντ ύστερα από μεγάλη ύφεση φέτος λόγω πανδημίας. Αν και ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και μακρύς, κυβέρνηση και τράπεζες προετοιμάζονται για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τη διοχεύτευσή τους σε παραγωγικές επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας και, κατά συνέπεια, της ανάπτυξης.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι τράπεζες να είναι σε θέση να παρέχουν ρευστότητα. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει ότι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές άντλησης κεφαλαίων και να είναι απαλλαγμένες από βάρη του παρελθόντος, όπως “κόκκινα” δάνεια και φορολογικές απαιτήσεις από το Δημόσιο, χωρίς αυτό να γίνει εις βάρος των φορολογουμένων και των μετόχων.
Ο πρώτος στόχος, δηλαδή η εξυγίανση των ισολογισμών τους με τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, ξεκίνησε με τον “Ηρακλή” και τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 32 δισ. που θα ολοκληρωθούν μέχρι το β’ τρίμηνο του 2021.
Ο δεύτερος στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση των κεφαλαίων τους ώστε να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα και να στηρίξουν τις επενδύσεις, σε μια περίοδο που αναμένονται ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ο τρίτος στόχος είναι να περιορίσουν τον κίνδυνο για αύξηση των κεφαλαίων τους εις βάρος μετόχων και φορολογουμένων, λόγω της “ζημιάς” από τις τιτλοποιήσεις. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται σε δύο βήματα. Το πρώτο ήδη ξεκίνησε με τον “Ηρακλή” και με τα σχέδια εταιρικού μετασχηματισμού, δηλαδή τη δημιουργία holding και μιας νέας θυγατρικής τράπεζας όπου θα εισφέρονται οι τραπεζικές δραστηριότητες. Πρόκειται για το λεγόμενο hive-down, το οποίο επιτρέπει στην εταιρεία συμμετοχών να έχει ισχυρή κεφαλαιακή δομή και τη νέα τράπεζα να διαχειρίζεται τα “κόκκινα” δάνεια υποστηρίζομενη από τη μητρική. Ξεκίνησαν Eurobank και Πειραιώς και αναμένεται να ακολουθήσουν Alpha Bank και Εθνική. Ταυτόχρονα, Κομισιόν, ΕΚΤ και SSM αναζητούν μια λύση που να μειώνει ταυτόχρονα τα “κόκκινα” δάνεια και τις απαιτήσεις από αναβαλλόμενη φορολογία κατά τα πρότυπα της “κακής τράπεζας” που έχει εισηγηθεί η ΤτΕ, μαζί με τον “Ηρακλή”.
Ο τέταρτος στόχος είναι οι επενδύσεις στην ψηφιακή τους αναβάθμιση. Μολονότι έχουν γίνει τεράστια βήματα στην ηλεκτρονική τραπεζική, ακόμα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε αυτόν τον τομέα παραμένει πιο πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο πέμπτος στόχος είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων για να υποστηρίξουν τις νέες δομές, τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, τη διαχείριση κινδύνων, την ταχύτατη επίλυση προβλημάτων για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και χρηματοδότηση επενδύσεων, την ανάκτηση μεριδίου αγοράς στη λιανική τραπεζική χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και νέο ψηφιακό περιβάλλον, αλλά και έμφαση στη συμβουλευτική.
Ο έκτος στόχος είναι η επιστροφή τους στην εξωστρέφεια με στήριξη όσων μονάδων τους έχουν μείνει στο εξωτερικό αλλά και στην πώληση τεχνογνωσίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Όσο τεχνικά και αισιόδοξα κι αν ακούγονται αυτά τα σχέδια, παραμένουν παράγοντες μιας δύσκολης εξίσωσης, η οποία πρέπει να επιλυθεί, ώστε να πιάσουν τόπο οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης (και άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια) στο επόμενο διάστημα, και ταυτόχρονα να ευνοηθούν μέτοχοι, φορολογούμενοι, επιχειρήσεις -μικρές και μεγάλες- και νοικοκυριά. Χωρίς αυτό, η ανάπτυξη με αντίκτυπο στην τσέπη και στις θέσεις εργασίας μετατρέπεται σε μια ακόμα πιο δύσκολη, ίσως άλυτη, εξίσωση.
https://www.capital.gr/oikonomia/3501981/oi-exi-stoxoi-ton-trapezon-to-2021