Η παύση της δίωξης αποφασίστηκε λόγω παραγραφής του αδικήματος της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σύμφωνα με το άρθρο 511 του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί σε οδηγό ΙΧ, ο οποίος είχε προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο σε εθνική οδό, έπαυσε ο Άρειος Πάγος. Η παύση της δίωξης αποφασίστηκε λόγω παραγραφής του αδικήματος της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σύμφωνα με το άρθρο 511 του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Το συγκεκριμένο άρθρο μεταξύ άλλων ορίζει πως ο Άρειος Πάγος αυτεπαγγέλτως λαμβάνει υπόψη την παραγραφή του αδικήματος που επήλθε μετά τη δημοσίευση της προσβαλλόμενης απόφασης και εφαρμόζει τον επιεικέστερο νόμο που ισχύει μετά τη δημοσίευσή της.
Ειδικότερα, η υπόθεση που απασχόλησε τον Άρειο Πάγο αφορά σε καταδίκη οδηγού σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ’ αμελείας. Η καταδικαστική απόφαση ελήφθη, κατά πλειοψηφία, και αφού προηγουμένως οι δικαστές είχαν αναγνωρίσει στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παρ.2 α’ του Ποινικού Κώδικα, ήτοι ότι έζησε έως το χρόνο τέλεσης του αδικήματος έντιμη ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και γενικά κοινωνική ζωή.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε το τροχαίο καταγράφονται στην απόφαση του Αρείου Πάγου. Ο καταδικασθείς οδηγούσε αρχές Αυγούστου του 2011 αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του βραδινή ώρα με κατεύθυνση προς Λαμία, επί της Παλαιάς ΝΕΟ-Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, «δεν οδηγούσε με σύνεση και διαρκώς τεταμένη την προσοχή του στην οδήγηση και δεν είχε τον πλήρη έλεγχο του οχήματος του – ούτε ρύθμισε την ταχύτητα με την οποία κινείτο λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση και τα χαρακτηριστικά της οδού».
Το αποτέλεσμα ήταν να μην αντιληφθεί έγκαιρα αριστερή στροφή, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετική σήμανση και να χάσει τον έλεγχο του οχήματός του και «κατά τον αιφνίδιο και απότομο αριστερό ελιγμό, τον οποίο επιχείρησε, να εκτραπεί της πορείας του αριστερά, εισερχόμενος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, να προσκρούσει, παρά την πλάγιο-τροχοπέδηση 25 μέτρων, στα μεταλλικά στηθαία ασφαλείας του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας και να ανατραπεί εκτός του οδοστρώματος». Από την πρόσκρουση και «συνέπεια της αμελούς συγκλίνουσας ως άνω οδικής συμπεριφοράς του ήταν να τραυματισθεί θανάσιμα ο συνοδηγός του ανωτέρω οχήματος» ο οποίος σύμφωνα με την απόφαση «υπέστη βαριά κάκωση του αυχένα, συνεπεία της οποίας επήλθε ακαριαία ο θάνατος του».
Μετά την καταδίκη του από το δευτεροβάθμιο δικαστήρια για το αδίκημα εξ’ αμελείας ο οδηγός του ΙΧ προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεσή της απόφασης που εκδόθηκε σε βάρος του. Το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της χώρας εξετάζοντας την αίτηση αναίρεσης την έκανε δεκτή. Με απόφαση που εξέδωσε το έκρινε ότι το αδίκημα για το οποίο υπήρξε καταδίκη (ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας) είναι πλημμέλημα και από το χρόνο που αυτό τελέστηκε (2011) έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της οκταετίας έως τον χρόνο συζητήσεως της αίτησης αναίρεσης (2019). Για το λόγο αυτό όπως έκριναν οι αρεοπαγίτες έχει εξαλειφθεί, λόγω παραγραφής, το αξιόποινο της ως πράξης και ως εκ τούτου η καταδικαστική απόφαση θα πρέπει να αναιρεθεί.
Ακόμη, στη απόφαση εκτός του άρθρου 511 του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναφορά γίνεται και στις διατάξεις των άρθρων 111, 112 και 113 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες «το αξιόποινο εξαλείφεται με την παραγραφή, η οποία, προκειμένου για πλημμελήματα, είναι πέντε έτη και αρχίζει από τότε που τελέστηκε η αξιόποινη πράξη, η δε προθεσμία αναστέλλεται για όσο χρόνο διαρκεί η κύρια διαδικασία και έως ότου γίνει αμετάκλητη η καταδικαστική απόφαση, πάντως, όμως, όχι πέραν των τριών ετών για τα πλημμελήματα».
Κατερίνα Μάνθου