Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Tρία είναι τα βασικά δημοσιονομικά “μέτωπα” σε σχέση με τις συντάξεις το 2021. Το πρώτο είναι η καταβολή των αυξήσεων, μαζί και των αναδρομικών τους, στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση.
Το δεύτερο “μέτωπο” -και αυτό είναι το σημαντικότερο – είναι η επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης των συντάξεων, μέσω της παραπέρα ψηφιοποίησης της διαδικασίας έκδοσής του.
Το τρίτο “μέτωπο” αφορά τα αναδρομικά που διεκδικούν οι “παλιοί” συνταξιούχοι με προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Πιο αναλυτικά:
Αναδρομικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης
Πιο αναλυτικά, μεταξύ Φεβρουαρίου -Απριλίου 2020, αναμένεται η καταβολή των αυξήσεων του νόμου Βρούτση (με βάση τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης) σε όσους συνταξιούχους απονεμήθηκε σύνταξη μετά τις 13/5/2016 και έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
Το Φεβρουάριο του 2021 θα καταβληθούν οι αυξήσεις για τους “παλιούς” συνταξιούχους, δηλαδή για όσους είχαν αιτηθεί σύνταξη προ της 13/5/2016.
Το Μάρτιο του 2021 θα καταβληθούν οι συντάξεις, για τους “νέους” συνταξιούχους, δηλαδή για όσους αιτήθηκαν σύνταξη μετά τις 13/5/2020.
Και για τους “παλιούς” και για τους “νέους” θα καταβληθούν, σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, αναδρομικά συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ οι αυξήσεις για 16 και 17 μήνες αντίστοιχα τον Απρίλιο του 2021, καθώς οι σχετικές αυξήσεις ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019.
Εν αναμονεί αποφάσεων ΣτΕ -Ελεγκτικού Συνεδρίου για περικοπές επικουρικών συντάξεων -δώρων
Πάνω που θα κλείνει -δηλαδή την Άνοιξη του 2021- ο “κύκλος” των αναδρομικών που προέκυψαν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τον Οκτώβριο του 2019, ενδεχομένως να ανοίξει νέος “κύκλος” αναδρομικών.
Στα μέσα του ερχόμενου μήνα, ξεκινούν οι δίκες στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο σε σχέση με τα αναδρομικά που διεκδικεί το Ενιαίο Δίχτυο Συνταξιούχων και η ΑΔΕΔΥ αντίστοιχα.
Σε περίπτωση που το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαιώσουν (σ.σ. οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται πριν το καλοκαίρι του 2021) τις προαναφερθείσες προσφυγές, το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει στους συνταξιούχους ποσό ύψους 2,5 δις. ευρώ, που αφορά τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαίου 2016 αλλά και τη 13η και 14η σύνταξη της ίδιας περιόδου.
Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2019,το ΣτΕ δικαίωσε μόνο όσους συνταξιούχους προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για τις περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις και την 13η -14η σύνταξη.
Η κυβέρνηση αποφάσισε μεν να επιστρέψει τις περικοπές σε όλους τους συνταξιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αν και εκκρεμούσε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (και όχι μόνο σε όσους προσέφυγαν και δικαιώθηκαν), αλλά μόνο σε σχέση με τις κύριες (και όχι για τις επικουρικές και τα “Δώρα”).
Επιτάχυνση της έκδοσης νέων συντάξεων
Ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα “μέτωπα” των “βεβαιωμένων” (σ.σ. αυξήσεις στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης) και των εκ νέου διεκδικουμενων (περικοπές σε επικουρικές και “δώρα” το 2015-2016), το Υπ. Εργασίας τον Ιούνιο -Ιούλιο θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα αποφασιστικό βήμα στη διαδικασία ψηφιοποίησης της αίτησης -απονομής σύνταξης, εντάσσοντας και τις αιτήσεις στο τέως ΙΚΑ.
Το προχώρημα της διαδικασίας αυτής θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στο διπλασιασμό του πλήθους των νέων συντάξεων οι οποίες θα εκδίδονται κάθε μήνα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη των ταμείων.
Ο ίδιος ο Υπ. Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή πως Μέχρι τέλος Απριλίου οι αγρότες θα λάβουν τις εκκρεμείς συντάξεις που είναι 35.000 στις συνολικά 160.000. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χάρις την ψηφιακή σύνταξη θα είναι η πρώτη που θα καταφέρει να βάλει τέλος σ αυτή την παθογένεια πενήντα ετών, και οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν άμεσα την σύνταξή τους”, τόνισε.
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε, επίσης, ότι για τις 160.000 νέες συντάξεις που θα βγουν το 2021 (δηλαδή όσες εκκρεμούν) έχει ήδη εξασφαλιστεί κονδύλι ύψους 626 εκ ευρώ.
“Στόχος είναι μέσα στο 2021 να βγουν όλες οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις”, τόνισε ο ίδιος.
Στην εκπλήρωση του στόχου αυτού θα μπορούσε ενδεχομένως να υποβοηθήσει η μείωση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, λόγω της αύξησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, η οποία ισχύει από 1/1/2021.