Ο Δημήτρης Μπούρλος απαντάει στο ερώτημα ποια κατηγορία ασφάλισης για κύρια σύνταξη πρέπει να επιλέξουν οι ασφαλισμένοι
Όπως είναι γνωστό, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι, επιστήμονες, συμμετέχοντες σε εταιρείες, αγρότες κ.λ.π., καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία που κάθε χρόνο επιλέγουν. Φέτος η επιλογή πρέπει να δηλωθεί στον ΕΦΚΑ μέχρι 31-12-2021.
► Διαβάστε: Ποιους συμφέρει η εξαγορά χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας
Αναγκαία θεωρώ την επισήμανση ότι αν κάποιος δεν προχωρήσει μέχρι την ημερομηνία αυτή σε δήλωση κατηγορίας ασφάλισης, τότε η ασφάλισή του θα συνεχισθεί στην κατηγορία ασφάλισης που είχε επιλέξει τον προηγούμενο χρόνο. Αν δε, δεν είχε δηλώσει τον προηγούμενο χρόνο, τότε είχε ενταχθεί στην κατώτερη κατηγορία στην οποία θα συνεχίσει και για το 2021 την καταβολή εισφορών.
Εκείνο το οποίο πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι που προτίθενται να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη εντός του 2021 είναι ότι η αναγνώριση θα χωρίσει με βάση την κατηγορία ασφάλισης (σύνταξης) που έχουν επιλέξει.
Αρα η επιλογή κατηγορίας γι’ αυτούς έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία και αξία. Από πολλούς ασφαλισμένους τίθεται το ερώτημα ποια κατηγορία ασφάλισης για κύρια σύνταξη πρέπει να επιλέξουν. Στο ερώτημα αυτό δεν νομίζω ότι προσήκει μονολεκτική απάντηση, αλλά παράθεση κάποιων παραμέτρων που ο ασφαλισμένος πρέπει να λάβει υπόψη του.
Κατ’ αρχήν πρέπει να επιλέξει κατηγορία ασφάλισης στην οποία θα μπορεί οικονομικά να ανταποκριθεί. Πέραν αυτού, καλό είναι να επισημανθεί ότι ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξης που θα λάβει, γίνεται με βάση τον μέσο όρο εισφορών που έχει καταβάλει από το 2002 έως τότε που συνταξιοδοτείται.
Κατ’ επέκταση, αν ο υπολειπόμενος έως την συνταξιοδότησή του χρόνος, είναι περιορισμένος, η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας ελάχιστα θα επηρεάσει. Ο μέσος όρος είναι εν πολλοίς διαμορφωμένος από τις εισφορές που έχει ήδη καταβάλει μέχρι τώρα, επομένως ελάχιστα πρέπει να προβληματισθεί. Για όσους βεβαίως έχουν ορίζοντα στον ασφαλιστικό βίο, η επιλογή κατηγορίας αναμφίβολα διαδραματίζει ρόλο στο ύψος της σύνταξης που θα λάβουν. Θα παραθέσουμε ενδεικτικά τρεις περιπτώσεις επιλογών για κάποιον που ξεκινά και ολοκληρώνει τον ασφαλιστικό του βίο με την ίδια κατηγορία ασφάλισης, ώστε στοιχειωδώς να διακρίνουμε την σημασία της επιλογής.
Κάποιος λοιπόν που θα συνταξιοδοτηθεί με 40 έτη ασφάλισης καταβάλλοντας εισφορές 220 ευρώ στην 1η (χαμηλότερη) ασφαλιστική κατηγορία, θα λάβει ως σύνταξη το ποσό των 785 ευρώ. Ασφαλισμένος που θα καταβάλει για 40 έτη στην 3η κατηγορία (ποσό 312 ευρώ μηνιαίως), θα λάβει ως σύνταξη το ποσό των 970 ευρώ.
Τέλος δε κάποιος θα συνταξιοδοτηθεί με 40 έτη ασφάλισης καταβάλλοντας εισφορές στην 6η κατηγορία (ποσό 576 ευρώ μηνιαίως) θα λάβει ως σύνταξη το ποσό των 1.635 ευρώ. Ευνόητο είναι ότι οι διαφορές μεταξύ των κατηγοριών περιορίζονται, αν τα έτη ασφάλισης είναι ολιγότερα ή αν κάποιοι έχουν ήδη διανύσει τμήμα των σαράντα ετών ασφάλισης.
Ας σταθμισθούν λοιπόν οι παράμετροι και ας γίνει η επιλογή που θα θεωρείται πιο συμφέρουσα για τον κάθε ασφαλισμένο.