Το ποσοστό απάτης στην Ελλάδα ανέρχεται στο 30% και είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.
Yποθέσεις «εξαφανισμένων εμπόρων» οι οποίοι έχουν κλέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το κράτος μέσω επιστροφών ΦΠΑ ερευνούν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Σε εξέλιξη βρίσκονται περίπου 80 έρευνες που ελέγχονται σε βάθος, ενώ ανάμεσά τους ξεχωρίζει περίπτωση επιχειρηματία που εξασφάλιζε απαλλαγή από τον ΦΠΑ, δηλώνοντας ενδοκοινοτικές συναλλαγές.
Πάντως, παρά τους εντατικούς ελέγχους και τους πιο αυστηρούς κανόνες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2020 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορούν την απάτη στις αλυσιδωτές συναλλαγές, την απαλλαγή για ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών και την απόδειξη μεταφοράς για τους σκοπούς της εν λόγω απαλλαγής, ο αριθμός φοροδιαφυγής αυτού του τύπου στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι μεγάλος.
Η πρώτη κίνηση για να μπει οριστικό τέλος στα φαινόμενα τύπου «καρουζέλ» έγινε με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που αφορούσε στον ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά είδη αιχμής.
Οι επιχειρήσεις πώλησης κινητών τηλεφώνων, laptop, tablet και κονσολών παιχνιδιών (Playstation, Xbox, Nintendo κ.λπ.) υποχρεούνται να καταχωρούν τις σχετικές συναλλαγές τους σε ειδική πλατφόρμα που δημιούργησε η ΑΑΔΕ.
Εξαφανίστηκαν οι προσφορές για tablets και παιχνίδια
Η εφαρμογή του μέτρου είχε άμεσο αντίκτυπο στην αγορά. Ενώ μέχρι τότε υπήρχαν στο διαδίκτυο προσφορές για τάμπλετ, παιχνίδια, σε πολύ χαμηλές τιμές, κατόπιν εξαφανίστηκαν και, πλέον, οι τιμές έχουν λογικές διαφορές στα πλαίσια του ανταγωνισμού.
Ωστόσο οι «τρύπες» εξακολουθούν να είναι αρκετές και απαιτείται μια νέα ρύθμιση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές της ΑΑΔΕ.
Το φαινόμενο του «εξαφανισμένου εμπόρου» είναι ένα τέχνασμα το οποίο χρησιμοποιούν διάφορα κυκλώματα, προκειμένου να ξεγελάσουν την εφορία και να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό, καθώς καταφέρνουν να πωλούν φθηνότερα τα ίδια προϊόντα.
Στο 30% το ποσοστό απάτης στην Ελλάδα
Το ποσοστό απάτης στην Ελλάδα ανέρχεται στο 30% και είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.
Οι απάτες στήνονται με πολλούς τρόπους και κοινή συνισταμένη όλων είναι οι πωλήσεις αγαθών μέσα από πολλές εταιρείες, μέχρι να φτάσουν στον τελικό αποδέκτη, εκ των οποίων μία εταιρεία εξαφανίζεται, έχοντας εισπράξει τον ΦΠΑ, τον οποίο φυσικά δεν αποδίδει.
Η πιο συνηθισμένη πρακτική της απάτης είναι η τύπου «καρουζέλ», κατά την οποία τα αγαθά κάνουν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της ΕΕ και κάποια στιγμή η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που πληρώνουν οι καταναλωτές… κάνει φτερά.
Αυτό σημαίνει ότι ο «εξαφανισμένος» έμπορος, όπως είναι η επίσημη ορολογία, εισπράττει μεν, αλλά δεν αποδίδει τον ΦΠΑ, τον οποίο οι φορολογικές αρχές πρέπει να καταβάλουν στην άλλη επιχείρηση.