Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου ενεργοποιεί η κυβέρνηση. Στη βάση αυτή, το Κτηματολόγιο μεταφέρεται στο υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο ψηφιακό υπόβαθρο του οποίου θα συμπεριληφθούν δεδομένα από Δασικούς Χάρτες, Τράπεζα Γης και Πολεοδομίες.
Στόχος είναι το Κτηματολόγιο να διασυνδεθεί και να διαλειτουργήσει υποστηρίζοντας ψηφιακά το σύνολο των υπηρεσιών που σχετίζονται με ιδιοκτησία ακινήτων, όπως μεταβιβάσεις, μισθώσεις, φορολογία, αδειοδότηση, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, περιβαλλοντολογικοί έλεγχοι, παροχή ανοιχτών δημόσιων δεδομένων»
Αξίζει να σημειωθεί πως το Πλήρες Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, το οποίο θα έπρεπε κανονικά να ήταν έτοιμο το 2020, καθώς είχε προβλεφθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ ήδη από το 2019, δεν έχει υλοποιηθεί λόγω της πανδημίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Πλήρες Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο ψηφίσθηκε με το πρώτο Μνημόνιο το 2010 χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί. Στη συνέχεια εντάχθηκε σε μνημονιακό νόμο το 2015, κατόπιν στο ΕΣΠΑ προς χρηματοδότηση και σήμερα παραμένει σε φάση ανάπτυξης έχοντας ήδη δύο μεταθέσεις.
Σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους του 2010 και του 2015, στο «e-περιουσιολόγιο» θα καταγράφεται η κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων. Ενδεικτικά, θα δηλώνονται στοιχεία των οποίων η αξία είναι ευχερώς προσδιορίσιμη, όπως ακίνητα, οχήματα (τροχοφόρα, εναέρια ή σκάφη), μετρητά, επενδυτικός χρυσός, τραπεζικοί λογαριασμοί.
Ωστόσο, θα περιλαμβάνει και στοιχεία των οποίων η αξία προσδιορίζεται πιο δύσκολα, όπως μετοχές, εταιρικά μερίδια, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, καθώς και κινητά μεγάλης αξίας, όπως έργα τέχνης, πολύτιμα αντικείμενα και λοιπά τιμαλφή.
Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της φορολογικής διοίκησης που έχουν γίνει κατά καιρούς, σε πρώτη φάση, το περιουσιολόγιο να δομηθεί ως εργαλείο ελέγχου προσαύξησης περιουσίας κατά τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, χωρίς να συνεπάγεται δηλωτικές υποχρεώσεις για τον φορολογούμενο.