Άδεια ειδικού σκοπού: Τι ισχύει για τους γονείς μερικής απασχόλησης
Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται στους δικαιούχους γονείς ανεξάρτητα από το εάν εργάζονται με σχέση εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης, επισημαίνει το Υπουργείο Εργασίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών.
Σε απάντηση της ερώτησης «Σχετικά με τη μη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε χιλιάδες γονείς που εργάζονται με καθεστώς ημιαπασχόλησης κάτω των 4 ημερών την εβδομάδα», που κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές κ.κ. Κατσώτη Χρήστο, Λαμπρούλη Γιώργο και Στολτίδη Λεωνίδα, σχετικά με το αναφερόμενο θέμα, το υπουργείο σημειώνει τα εξής:
Η άδεια ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (Α 55) η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α 76), ως ισχύει, καθώς και του άρθρου μόνου της αριθμ. 17787/520/8.5.2020 (Β 1778) απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, αλλά και σύμφωνα με τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο μας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των παραπάνω ρυθμίσεων:
α. Η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου. Τα σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζόμενου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της σχολικής μονάδας ή της μονάδας φροντίδας του παιδιού.
Η παραπάνω άδεια θεσμοθετήθηκε ως δικαίωμα για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων λόγω αναστολής της λειτουργίας ή αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης ή φροντίδας των παιδιών, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού και χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η εν λόγω αναστολή, χωρίς να προβλέπεται άλλος χρονικός περιορισμός ή να χρειάζεται να εκδοθεί νέα ρύθμιση για το θέμα αυτό.
Ειδικότερα, με το δεύτερο εδάφιο της περ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 ΠΝΠ προβλέπεται ότι : «Ως γονείς εργαζόμενοι για τις ανάγκες της παρούσας νοούνται οι γονείς παιδιών: αα) που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αβ) που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αγ) που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.»
β. Το δικαίωμα στην άδεια ισχύει, εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, και για τους δύο γονείς, εφόσον και οι δύο εργάζονται, στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, ακόμα και αν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Την άδεια όμως δικαιούται να χρησιμοποιήσει μόνο ο ένας εκ των δύο γονέων κάθε φορά, εκτός εάν συμφωνήσουν να μοιρασθούν μεταξύ τους διαστήματα της άδειας. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν δικαιούνται οι γονείς να κάνουν χρήση της άδειας ταυτόχρονα. Επίσης, η άδεια χορηγείται και στην περίπτωση που εργάζεται μόνο ο ένας γονέας εάν ο άλλος γονέας νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από κορωνοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) ή λαμβάνει επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ή σύνταξη αναπηρίας.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται στους δικαιούχους γονείς ανεξάρτητα από το εάν εργάζονται με σχέση εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης, καθώς από την ισχύουσα νομοθεσία δεν τίθεται σχετική προϋπόθεση.