Γιάννης Παλιούρης
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΕΚΤ για την κύκλο χρηματοδότηση που έχει δημιουργηθεί, λόγω της πανδημίας, μεταξύ κρατικών κονδυλίων, τραπεζών και επιχειρήσεων
Σε ομιλία της με τίτλο «The sovereign-bank-corporate nexus – virtuous or vicious?», η Ιζαμπέλ Σνάιμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΣ της ΕΚΤ, αναφέρει ότι δεδομένου ότι καθώς η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων έχει εξαρτηθεί περισσότερο από τη στήριξη μέσων κρατικών κονδυλίων, τυχόν απόσυρση του κράτους από τα προγράμματα στήριξης θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις επιχειρήσεις, ταχεία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και αυστηρότερες προϋποθέσεις χρηματοδότησης.
Μια ενδεχόμενη εξέλιξη αυτού του τύπου θα μπορούσε με τη σειρά της, να προκαλέσει προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, να εντείνει την ύφεση και περαιτέρω διάβρωση των κρατικών εσόδων.
Με άλλα λόγια, όπως σημειώνει η Σνάιμπελ, η διασύνδεση μεταξύ τραπεζών, κράτους και εταιρειών, που ήταν κρίσιμη για τη σταθεροποίηση της οικονομικής και χρηματοοικονομικής κατάστασης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα μπορούσε να μετατραπεί σε φαύλο κύκλο, με αποσταθεροποποιητικά χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Σνάιμπελ, με την Τραπεζική Ένωση να είναι ακόμη ατελής, η πανδημία έχει φέρει στην επιφάνεια για άλλη μια φορά παλαιά τρωτά σημεία.
Για παράδειγμα, απορροφώντας μέρος του πρόσφατα εκδοθέντος κρατικού χρέους, οι τράπεζες έχουν αυξήσει τα ανοίγματα έναντι της γενικής κυβέρνησης σε πολλές χώρες της ζώνης του ευρώ, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ κράτους και τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτό, το στέλεχος της ΕΚΤ σημειώνει ότι για να αποφευχθεί η δημιουργία αυτού του φαύλου κύκλου απαιτείται αποτελεσματικότητα της ευρείας υποστήριξης που υπάρχει επί του παρόντος, η επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμού αλλά και η υπεύθυνη και έγκαιρη χρήση των κονδυλίων που παρέχονται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Ιζαμπέλ Σνάιμπελ υπογραμμίζει πως οι χώρες με υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους είναι επίσης εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από βιομηχανίες που πλήττονται βαρύτερα από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη πτώση στα εταιρικά κέρδη. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης βοηθά στην ανακούφιση πιθανών πιέσεων στον εθνικό φορολογικό χώρο, αποσυνδέοντας εν μέρει τους όρους χρηματοδότησης των εταιρειών από τον φορολογικό χώρο των χωρών τους, μειώνοντας άμεσα τον δεσμό μεταξύ κρατικών κονδυλίων, τραπεζών και επιχειρήσεων», καταλήγει το στέλεχος της ΕΚΤ.