Η Βρετανία και η Ιταλία είναι οι χώρες για τις οποίες ανησυχεί περισσότερο η Moody’s για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και άλλες οικονομικές δυσκολίες.
Η αναλύτρια του οίκου, Σάρα Κάρλσον είπε στο Bloomberg ότι η συμφωνία του Brexit δεν διαφέρει και πολύ από το σενάριο του no-deal. «Παλιά στη Βρετανία ίσχυε ότι κάθε φορά που τα επίπεδα του χρέους αυξάνονταν, κατάφερναν να τα χαμηλώσουν πολύ γρήγορα. Αυτή τη στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο ουσιαστικά δεν έχει όρια στη δημοσιονομική πολιτική του», σημειώνει η Κάρλσον. Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Βρετανίας στο Aa3 τον Οκτώβριο.
Στην περίπτωση της Ιταλίας, η οποία αξιολογείται από τον οίκο μόλις μία βαθμίδα υψηλότερα από το junk, η Moody’s εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, η οποία όπως σημειώνει η Κάρλσον, παρουσιάζεται μία φορά σε κάθε γενιά.
Μέχρι στιγμής, η στήριξη των κεντρικών τραπεζών επιτρέπει και στις δύο χώρες να χρηματοδοτούνται με κόστος δανεισμού κοντά στα ιστορικά χαμηλά. Οι αποδόσεις των βρετανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνονται στο 0,35% και των αντίστοιχων ιταλικών στο 0,64%.
Όμως, το χρέος της Ιταλίας, που αναμένεται να φτάσει στο 158% του ΑΕΠ το 2021, ανησυχεί τη Moody’s περισσότερο σε σχέση με εκείνο της Γαλλίας και της Γερμανίας. Άλλωστε, η χώρα διανύει μία νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας, αφότου η κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε, λόγω των διαφωνιών για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ξοδευτούν τα κοινοτικά κονδύλια.