«Το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά», λένε στο οικονομικό επιτελείο και παρακολουθούν μέρα με τη μέρα την πορεία των εσόδων
Η υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα του Ιανουαρίου και η ανάγκη για αυξημένες δαπάνες για μέτρα στήριξης ασκούν έναν ασφυκτικό κλοιό στον κρατικό προϋπολογισμό από τον πρώτο μήνα του έτους. «Το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά», λένε στο οικονομικό επιτελείο και παρακολουθούν μέρα με τη μέρα την πορεία των εσόδων. «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η κατάσταση στην Αττική, αν θα έχουμε ένα νέο lockdown και για πόσο θα το έχουμε, τι θα γίνει το ελληνικό καλοκαίρι. Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και για το καλό σενάριο και για το κακό σενάριο», ανέφερε χθες με νόημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Οι «πονοκέφαλοι» του οικονομικού επιτελείου μεγεθύνονται, καθώς η χώρα κινείται σε «αχαρτογράφητα νερά». Την ίδια στιγμή οι αντοχές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δοκιμάζονται με συσσωρευμένες υποχρεώσεις και ένα «τσουνάμι» νέων λουκέτων να απειλεί την αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο καταγράφηκε μεγάλη υστέρηση εσόδων -τα επίσημα στοιχεία πρόκειται να ανακοινωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου- αφού τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, όπως οι δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος αλλά και η καταβολή του ΦΠΑ. Το καμπανάκι «χτυπάει» από τώρα για τον τρέχοντα μήνα, αφού ο Φεβρουάριος είναι ένας από τους δύσκολους φορολογικά μήνες.
Mέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθούν:
- Τελευταία δόση φόρου εισοδήματος
- Τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ
- ΦΠΑ Ιανουαρίου
- Τέλη κυκλοφορίας, με το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη καταβολής τους να ανέρχεται στο 100% του αρχικού ποσού
Με τα νέα περιοριστικά μέτρα ο τζίρος στην αγορά καταγράφει νέα μείωση και σε συνδυασμό με τις αναστολές στις πληρωμές των φόρων θα δημιουργήσουν νέες «τρύπες» στα κρατικά ταμεία.
Ήδη βαίνουν προς αναθεώρηση τόσο ο στόχος των φετινών εσόδων που είχε αυξηθεί στα 48 δισ. ευρώ, με πρόσθετους φόρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πάνω από 3,5 δισ. και προσδοκώμενη αύξηση του ΦΠA κατά 16,4% σε σχέση με πέρυσι, λόγω τόνωσης της κατανάλωσης και αύξησης των εσόδων από τον τουρισμό.