Ειρήνη Χρυσολωρά
Μέσα στο καλοκαίρι θα ληφθούν οι αποφάσεις για ενδεχόμενη μειωμένη προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών (φωτ. ΑΠΕ).
Αλλα 200-300 εκατ. ευρώ πρόσθεσε στο μηνιαίο κόστος των περιοριστικών μέτρων το πλήρες κλείσιμο κάθε μορφής λιανεμπορίου στην Αττική, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Σε σύγκριση, βεβαίως, με το πλήρως ανοιχτό λιανεμπόριο, το κλείσιμο αποτιμάται σε 1 δισ. ευρώ τον μήνα, αναφέρουν οι πηγές. Καθώς, όμως, το λιανεμπόριο ήδη λειτουργούσε με click away, ένα μεγάλο μέρος του κόστους ήταν δεδομένο και σε αυτό προστίθενται τώρα τα 200-300 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση δε με το προ κορωνοϊού καθεστώς, όπου λειτουργούσαν και η εστίαση και τα ξενοδοχεία, το κόστος είναι 2,6 με 2,7 δισ. ευρώ συνολικά, υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Σε αντίστοιχα μεγέθη αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του χθες το πρωί στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Είπε ότι το κόστος ενός ολικού lockdown είναι 3 δισ. ευρώ τον μήνα και με τους υφιστάμενους περιορισμούς (πριν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού) ήταν 2,4 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι στην Αττική και στις άλλες «κόκκινες» περιοχές γενικά συγκεντρώνεται το 67% του τζίρου. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο».
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων πέραν του τέλους Απριλίου που έχει δοθεί από πέρυσι. Σημείωσε δε ότι η σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί εγκαίρως, αφού διαπιστωθεί ποια είναι η κατάλληλη στιγμή.
Αργότερα και συγκεκριμένα μέσα στο καλοκαίρι θα ληφθούν, εξάλλου, οι αποφάσεις για ενδεχόμενη μειωμένη προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι θα γίνει σε συνάρτηση με την εξεύρεση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου. Αυτός αναμένεται να εξασφαλισθεί όταν ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών περιοχές (σ.σ. κυρίως σε νησιά) οι οποίες καίτοι είναι ακριβές επιβαρύνονται με πολύ χαμηλό φόρο.
Εξάλλου, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης στην πληρωμή τελών κυκλοφορίας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα με βάση τους υφιστάμενους κανόνες, καθώς λήγει το δημοσιονομικό έτος.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να μην ισχύσει η υποχρέωση για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ύψος τουλάχιστον 30% του εισοδήματος για όσο διαρκεί η πανδημία, είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί όταν υπάρχουν όλα τα δεδομένα για τις συναλλαγές στην περίοδο της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζονται αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης λόγω της μείωσης των εισοδημάτων που έφερε σε ορισμένους κλάδους η πανδημία. Τόνισε, άλλωστε, ότι στη διάρκεια της πανδημίας οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 21 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ αφορούν νοικοκυριά.