Η ρήτρα γενικής διαφυγής μπορεί να αποτελεί δημοσιονομική ασπίδα για την ώρα, όμως η αύξηση του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού αρχίζει και μπαίνει ξανά στα σκάνερ των ξένων
Στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνική οικονομίας, τα οποία επιδεινώθηκαν μέσα στην πανδημία, αναμένεται να εστιάσει η έκθεση της Κομισιόνπου θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Αυτά δεν είναι άλλα από το δημόσιο χρέος, το ιδιωτικό χρέος, την αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών, τις πιέσεις που υπάρχουν στον τομέα της απασχόλησης, αλλά και την καθυστέρηση της έλευσης σημαντικών επενδύσεων ώστε να δώσουν στήριξη στο ΑΕΠ.
Στην έκθεση βέβαια δεν θα υπάρχει κάποιου είδους απειλή ή σύσταση, ωστόσο θα μπορεί να λειτουργήσει εν είδη προειδοποίησης για την επόμενη ημέρα. Και μπορεί οι πάντες να κάνουν καθησυχαστικές δηλώσεις ότι το χρέος είναι υπό έλεγχο, ωστόσο η συνέχιση της πανδημίας δημιουργεί συνθήκες υπέρμετρης αύξησης, που μελλοντικά θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.
Προβληματίζει η αύξηση του χρέους
Αυτό φαίνεται εξάλλου και από το γεγονός ότι στο κυβερνητικό επιτελείο, έχει αλλάξει ο τόνος με τον οποίο δήλωναν ότι θα γίνει ότι απαιτείται προκειμένου να στηριχθεί η πραγματική οικονομία. Πλέον έχουν αρχίζει και χρησιμοποιούν, στο υπουργείο Οικονομικών την φράση «στοχευμένα μέτρα», κάτι που απλά μεταφράζεται σε λιγότερα χρήματα.
Ελπίζουν μάλιστα ότι μέχρι το Μάιο θα έχει αποσυρθεί ένα μεγάλο μέρος των οριζόντιων μέτρων στήριξης.
Εν αναμονή της 9ης αξιολόγησης
Στο μεταξύ αναμένεται η έκθεση των δανειστών για την ολοκλήρωση της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, μία έκθεσης που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι θετική. Εξάλλου δεν αναμένεται να υπάρχει σε βάθος ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.
Θα γίνει αναφορά σε νέο χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και δεν έχει υλοποιήσει, λόγω της πανδημίας και των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία και την κοινωνία. Μερικές από αυτές είναι η επίσπευση απονομή των συντάξεων, η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, οι ιδιωτικοποιήσεων, η εναρμόνιση αντικειμενικών με εμπορικές αξίες κα.
Η θετική αξιολόγηση θα λάβει και πολιτική έγκριση στις 15 Μαρτίου στο Eurogroup.
Πάντως το θέμα του χρέους δείχνει να απασχολεί περισσότερο τους ξένους από ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πριν λίγες ημέρες το Reuters έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα, επικαλούμενο έκθεση του IIF (Institute of International Finance), που περιγράφει μία τεράστια έκρηξη δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, την 3η υψηλότερη παγκοσμίως. Ως αιτιολογία αναφέρεται η μεγάλη ύφεση λόγω πανδημίας και τα μέτρα στήριξης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι επί του παρόντος θα υπάρχουν απλές σημειώσεις, υπογραμμισμένες μεν αλλά σημειώσεις, σε ένα κείμενο συμπερασμάτων. Μόλις όμως η πανδημία φύγει, είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα κληθεί να παρουσιάσει έργα, που θα είναι σε μία ταχύτητα μεγαλύτερη από την προ Covid εποχή, προς την κατεύθυνση να μπει σε έναν ενάρετο δρόμο.
Και το χρέος είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της ενάρετης πορείας.