Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ομόφωνα, ότι η άδεια της ΕΔΕΜ πρέπει να ακυρωθεί και παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια.
Η απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ -αν και δεν είναι τελική- δικαιώνει την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, η οποία προσέφυγε στα δικαστήρια, διότι θεώρησε άδικο τον τρόπο, με τον οποίο αδειοδοτήθηκε η ΕΔΕΜ.
Η παραπεμπτική αυτή απόφαση, κρίνει ομόφωνα ότι η άδεια της ΕΔΕΜ είναι «μη νομίμως αιτιολογημένη» και πρέπει να ακυρωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι ακυρώσεως εμπεριέχονται ιδίως στις σκέψεις 7 και 10 της αποφάσεως και είναι κυρίως οι ακόλουθοι:
1) Η απόφαση της «Γενικής Συνέλευσης» της ΕΥΕΔ σχετικά με το διάδοχο αυτής οργανισμό και γενικά οι αποφάσεις της ΕΥΕΔ δεσμεύει μόνο τους συγκεκριμένους δημιουργούς που συμμετείχαν σε αυτή τη Γενική Συνέλευση και όχι τους λοιπούς 14.431 δημιουργούς. Οι 301 δημιουργοί που παρέστησαν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΥΕΔ της 23.10.2018 εκπροσωπούσαν μόνο τους εαυτούς τους (βλ. σκέψη 7 και σκέψη 10).
2) Κατά συνέπεια, η άδεια της ΕΔΕΜ που βασίζεται σε αντιπροσωπευτικότητα 14.431, και όχι 301, δημιουργών είναι άκυρη. Ειδικώς η εισήγηση του ΟΠΙ, σύμφωνα με την οποία «έχει προδιαγραφεί η βούληση των εκπροσωπουμένων μελών της ΕΥΕΔ να αναθέσουν στην ΕΔΕΜ και όχι σε κάποιον άλλο οργανισμό τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους» και άρα η ΕΔΕΜ «εκπροσωπεί επαρκές ποσοστό δικαιούχων και έχει την απαιτούμενη αντιπροσωπευτικότητα», είναι μία εισήγηση με παράνομη αιτιολογία.
3) Η έκθεση βιωσιμότητας της ΕΔΕΜ από 31.1.2020 είναι επίσης παράνομη και τούτο διότι θεώρησε παρανόμως ότι η ΕΔΕΜ είναι βιώσιμη, συνεκτιμώντας εσφαλμένα, λανθασμένη αντιπροσώπευση (από 14.431 και όχι από 301 δημιουργούς) καθώς και το αμοιβολόγιο και τα αποτελέσματα χρήσης της ΕΥΕΔ για τα έτη 2018-2019.
4) Η ΕΔΕΜ δεν μπορεί να θεωρηθεί, σύμφωνα με την απόφαση ότι «τεκμαίρεται ότι έχει ως μέλη όλους τους συμβαλλόμενους με την ΕΥΕΔ δημιουργούς, ούτε κατ’ επέκταση ότι τα οικονομικά στοιχεία αυτών μεταβιβάζονται αυτοδικαίως από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ». Με άλλα λόγια η ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού περί μεταφοράς οικονομικών στοιχείων της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ δεν μπορεί να αποτελέσει νόμιμο έρεισμα για την εκτίμηση της βιωσιμότητας της ΕΔΕΜ και είναι παράνομη.