Η αύξηση των εσόδων όταν θα ανοίξει η αγορά, είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό και το μεγάλο ζητούμενο για το υπουργείο Οικονομικών
Η αγωνία που υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο οικονομικό επιτελείο, ως προς τον χρόνο επαναλειτουργίας της αγοράς, είναι κάτι περισσότερο από έκδηλη. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, «ωθούν» τις εξελίξεις για το ταχύτερο δυνατό άνοιγμα της οικονομίας. Το προφανές της υπόθεσης είναι ότι τα χρήματα τελειώνουν και η οικονομία δεν αντέχει να παραμείνει κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη.
Ομως αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η πανδημία φέρνει αυξημένες δαπάνες για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων και από την άλλη μειωμένα έσοδα, διότι η οικονομία δεν λειτουργεί.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών
Και τα δύο αυτά μεγέθη στο τέλος της ημέρα αθροίζονται και έτσι βγαίνει η ζημιά που προκαλεί ο κορονοϊός. Η βιασύνη που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο πηγάζει και από τους δύο αυτούς παράγοντες. Ο δεύτερος μάλιστα, τα έσοδα, είναι αυτός που θα αποκατασταθεί πολύ αργότερα. Δηλαδή θα ξεκινήσει την λειτουργία της η αγορά, θα περιοριστούν οι έκτακτες δαπάνες, με τις οριζόντιες παρεμβάσεις να μετατρέπονται σε στοχευμένες και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και πολύ αργότερα θα ξεκινήσει μία ομαλή ροή στα δημόσια έσοδα.
Αυτό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα συμβεί, όχι εντός του 2021, αλλά αρκετά αργότερα, πιθανότητα εντός του 2022.
Το ότι δεν θα έρθει άμεσα η κανονικότητα, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει εφησυχασμός, το αντίθετο μάλιστα.
Οδικός χάρτης από την ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες στην αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπάρχει καταγραφή στόχων και ένας οδικός χάρτης για το πως θα κινηθούν με το άνοιγμα της αγοράς.
Είναι κοινό μυστικό ότι οι αρμόδιες φοροελεγκτικές αρχές μέσα στην πανδημία έκαναν ελέγχους … με τα μάτια και βέβαια δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Δηλαδή οι έλεγχοι ήταν εντοπισμένοι σε υποθέσεις που «φώναζαν». Επίσης, όσο και αν αυτό μοιάζει τραγική ειρωνεία, μέσα στην πανδημία η φοροδιαφυγή περιορίστηκε. Η αιτία απλή. Με το ηλεκτρονικό εμπόριο να κυριαρχεί, όπως και το delivery, ό,τι έφευγε από το κατάστημα ήταν με απόδειξη και αυτό για ευνόητους λόγους.
Οταν θα ανοίξει η αγορά, πολλοί επιχειρηματίες θα προσπαθήσουν να βγάλουν από την μύγα ξύγκι και αυτό το γνωρίζουν καλά στο υπουργείο Οικονομικών και θέλουν να στήσουν, έναν αποτρεπτικό μηχανισμό. Προτεραιότητα θα έχουν οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι και βέβαια θα συμπληρωθούν από τους επιτόπιους, κυρίως στις τουριστικές περιοχές όταν ξεκινήσει να λειτουργεί η οικονομία.
Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει και επικαλούνται για αυτό τις επιδόσεις της οικονομίας, όταν η αγορά ήταν ανοικτή. Τότε συνήθως όχι μόνο οι στόχοι επιτυγχάνονταν αλλά ήταν και πάνω από αυτούς.
Ενας αστάθμητος παράγοντας βέβαια είναι οι ρυθμίσεις. Αν δηλαδή θα χρειαστούν κάποιες οφειλές να ρυθμιστούν, εξαιτίας της αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.