«Χειρουργικές παρεμβάσεις» στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης, ώστε οι πληττόμενοι από την πανδημία να μην πέσουν στην παγίδα του τεκμαρτού εισοδήματος, μελετούν στο υπουργείο Οικονομικών.
Η γενικευμένη «αναστολή» των τεκμηρίων έχει ήδη αποκλειστεί ως ενδεχόμενο αφενός λόγω δημοσιονομικού κόστους και αφετέρου λόγω συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για αποφυγή των «οριζόντιων» μέτρων στήριξης από τα οποία θα ωφελούνται και οι μη έχοντες ανάγκη.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια ωστόσο καθένα από αυτά εμπεριέχει αρκετές δυσκολίες στην υλοποίηση. ‘Ηδη, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο –αν όχι απίθανο- να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων πριν από τα μέσα Απριλίου.
Και δεδομένου ότι ακολουθεί το Πάσχα, στην πραγματικότητα, θα φτάσουμε στον Μάιο για να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και να αρχίσουν οι λογιστές να συμπληρώνουν τις ηλεκτρονικές δηλώσεις.
Δύο είναι οι «στρατηγικές» που μελετώνται προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός με τα τεκμήρια διαβίωσης:
- Η πρώτη στρατηγική προβλέπει το να μην ληφθούν υπόψη ή να γίνει μεγάλη «έκπτωση» στα βασικά περιουσιακά στοιχεία της κάθε οικογένειας. Δηλαδή την κύρια κατοικία αλλά και το ΙΧ. Από την άλλη, αυτό το σενάριο προβλέπει την κανονική εφαρμογή των τεκμηρίων για τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα ΙΧ πολύ μεγάλου κυβισμού που εμπίπτουν και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης ή τα δεύτερα, τα τρίτα και τα τέταρτα αυτοκίνητα μιας οικογένειας. Είναι προφανές ότι και αυτή η στρατηγική έχει πολλά μειονεκτήματα. Ένας επαγγελματίας που είχε «στήσει» την ζωή του στα οικονομικά δεδομένα πριν από την πανδημία δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν μπορεί να καλύψει τα τεκμήρια του 2020 επειδή του έκλεισαν την επιχείρησή του για έξι μήνες.
- Η δεύτερη στρατηγική, προβλέπει την υιοθέτηση του χαρακτηρισμού συγκεκριμένων φορολογουμένων ως «πλητόμενων» προκειμένου αυτοί να έχουν το προνόμιο έκπτωσης στο συνολικό ύψος των τεκμηρίων. Το σενάριο, προβλέπει ότι σε ειδικό κωδικό, θα εμφανίζεται ποιος είναι πληττόμενος και ποιος όχι. Τα στοιχεία υπάρχουν στην ΑΑΔΕ και περιλαμβάνουν τις λίστες των εργαζομένων που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής, τους επαγγελματίες με ΚΑΔ που έχει κλείσει ως δραστηριότητα μέσα στην πανδημία, τους ανέργους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν κούρεμα ενοικίου κλπ. Για αυτούς τους φορολογούμενους και μόνο προβλέπεται –με βάση το σενάριο- με έκπτωση στο συνολικό ύψος των τεκμηρίων ώστε να υπάρχει αντιστοιχία με τη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων. Αυτό το σενάριο, έχει περισσότερα στοιχεία δικαιοσύνης καθώς δεν ωφελούνται δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι και όσοι δεν επλήγησαν από τον κονωνοϊό.