«Τα νεότερα οικονομικά στοιχεία… δείχνουν ότι συνεχίσθηκε η εξασθένηση της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2021, καθοδηγούμενη από τη συνέχιση της πανδημίας και των σχετικών περιοριστικών μέτρων», δήλωσε η Λαγκάρντ
Η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στηρίζουν τη δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας όμως ότι οι υψηλοί ρυθμοί κρουσμάτων κορονοϊού, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του και η για τον λόγο αυτό παράταση και σύσφιξη των περιοριστικών μέτρων την επηρεάζουν αρνητικά βραχυπρόθεσμα.
«Αν και η συνολική οικονομική κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί στη διάρκεια του 2021, παραμένει η αβεβαιότητα για τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές, η οποία σχετίζεται ιδιαίτερα με τη δυναμική της πανδημίας και την ταχύτητα των εμβολιαστικών προγραμμάτων», δήλωσε η Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.
«Τα νεότερα οικονομικά στοιχεία… δείχνουν ότι συνεχίσθηκε η εξασθένηση της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2021, καθοδηγούμενη από τη συνέχιση της πανδημίας και των σχετικών περιοριστικών μέτρων. Ως συνέπεια, το ΑΕΠ είναι πιθανόν να συρρικνωθεί ξανά στο πρώτο τρίμηνο του έτους», πρόσθεσε.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ σημείωσε: «Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω κάποιων προσωρινών παραγόντων και της αύξησης των τιμών ενέργειας. Ταυτόχρονα, οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές εν μέσω χαλαρότητας στις αγορές εργασίας και προϊόντων».
Αιτιολογώντας την απόφαση για επιτάχυνση των αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματός της για τον κορονοϊό (PEPP), η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε: «Αν είναι μεγάλες και συνεχόμενες, οι αυξήσεις σε αυτά τα επιτόκια της αγοράς (σ.σ.: τις αποδόσεις των ομολόγων), αν αφεθούν ανεξέλεγκτες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία πρόωρη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών για όλους τους τομείς της οικονομίας» .
«Αυτό είναι ανεπιθύμητο σε μία περίοδο που η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών παραμένει αναγκαία για τη μείωση της αβεβαιότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, υποστηρίζοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζοντας τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε.