Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Βαρύ είναι το αποτύπωμα της πανδημίας και στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, η οποία τα τελευταία χρόνια σημείωνε εκρηκτική πορεία −σε σημείο, μάλιστα, που οι κλασικές ενοικιάσεις έγιναν δυσεύρετες τόσο σε κεντρικές γειτονιές της Αθήνας όσο και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς− εξαιτίας της διαρκούς ανόδου του τουρισμού και της εισερχόμενης κίνησης.
Το τοπίο πλέον είναι διαφορετικό, με τον χώρο των μισθώσεων να μετρά τεράστιες ζημίες, και δη σε διπλό επίπεδο: και από τη μείωση του αριθμού των τουριστών και από τις απώλειες σε επαγγελματικά ταξίδια. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA (εταιρείας που επεξεργάζεται τα στοιχεία κρατήσεων στις πλατφόρμες Airbnb και Vrbo), πως ο αριθμός των καταχωρίσεων διαθέσιμων κατοικιών στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου 2020 μειώθηκε κατά 24% q-o-q σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019. Οι δε καταχωρίσεις του τρίτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 18%.
Την ίδια ώρα, οι κρατήσεις μειώθηκαν το 2020 κατά 28,5%, ενώ η μέση ημερήσια τιμή σημείωσε ελάχιστη μείωση της τάξης του 6,7%, από 119,24 ευρώ το 2019 σε 111,29 ευρώ το 2020. Ωστόσο το RevPAR −έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο− μειώθηκε κατά 32,5%, καθώς τόσο η πληρότητα όσο και οι διανυκτερεύσεις σημείωσαν σημαντική μείωση.
Οι προβλέψεις
Και οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιας μίσθωσης περιμένουν με τη σειρά τους το άνοιγμα του τουρισμού για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους, προσδοκώντας μια επιστροφή στην κανονικότητα από τον Μάιο και μετά και εφόσον εξελίσσονται ομαλά οι εμβολιασμοί.
Υπάρχουν όμως τα συν και τα πλην, όπως σημειώνουν στο “Κ” πηγές με γνώση της αγοράς ακινήτων. Στα συν, το αίσθημα της ασφάλειας, στο οποίο η βραχυχρόνια μίσθωση πόνταρε και την προηγούμενη σεζόν. Στα αρνητικά, το θέμα της τιμής. Και αυτό καθώς έχει αρχίσει μεγάλη αντεπίθεση στις προσφορές τουριστικών πακέτων από τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού, σε ευνοϊκές τιμές στο early booking, έχοντας επενδύσει και αυτοί στο θέμα της ασφάλειας. Η μάχη για τη διεκδίκηση μεριδίων θα είναι μεγάλη, την ώρα που και οι ξενοδόχοι διεκδικούν σημαντικό κομμάτι από την “πίτα”.
Επί του παρόντος, πάντως, βραχυχρόνιες ενοικιάσεις υπάρχουν, αλλά είναι ελάχιστες, ενώ το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκε και η ολιγοήμερη ενοικίαση ακινήτων σε περιοχές εκτός αστικού ιστού για τη διοργάνωση των λεγόμενων κορονο-πάρτι.
Τα μερίδια των δυνατών παικτών
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα: “Προσφορά καταλυμάτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης – συγκριτικά μεγέθη στον τουρισμό και στην κτηματαγορά”, στο σύνολο της χώρας, την περίοδο Ιούλιος 2019 – Ιούνιος 2020 υπήρξαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και HomeAway 179.000 καταλύματα με 854.000 κλίνες (διευκρινίζεται ότι έχουν ληφθεί υπ’ όψιν μόνο καταλύματα που υπήρξαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες Airbnb και HomeAway έστω και μία μέρα την εξεταζόμενη περίοδο).
Η Αττική, η Κρήτη και οι Κυκλάδες συγκεντρώνουν άνω του 50% των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, των υπνοδωματίων και των κλινών της χώρας.
Από τα 179.000 καταλύματα, το 89% ήταν αυτόνομα καταλύματα, το 2% δωμάτια ξενοδοχείων και το 9% ιδιωτικά δωμάτια σε μεγαλύτερο κοινόχρηστο σπίτι ή διαμέρισμα. Από τα 179.000 καταλύματα, ο κύριος όγκος συσσωρεύεται στην Αττική (18%), στις Κυκλάδες (17%), στην Κρήτη (17%) και στο Ιόνιο (14%), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το χαμηλό ποσοστό στα Δωδεκάνησα (5%). Παρόμοια είναι η εικόνα και στις διαθέσιμες κλίνες, όπου ο κύριος όγκος συσσωρεύεται στην Κρήτη (18%), στις Κυκλάδες (17%), στην Αττική (17%) και στο Ιόνιο (14%).
https://www.capital.gr/oikonomia/3531992/maxi-epibiosis-gia-ti-braxuxronia-misthosi