- Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Η ΕΚΤ θα αυξήσει τις παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων για να κρατήσει χαμηλά το κόστος χρήματος, ενώ και το Eurogroup συζητάει χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και για το επόμενο έτος
Την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για οικονομική «απογείωση» με το πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκπέμπουν το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να παρατείνει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έως ότου εδραιωθούν ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάκαμψης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει αποφασισμένη να αυξήσει τις αγορές ομολόγων («τύπωμα χρήματος») για να αποτρέψει αύξηση των επιτοκίων, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να επεκτείνουν τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και για το 2022.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τις ποσότητες ομολόγων που αγοράζει για να αντισταθμίσει τις ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια που έρχονται από τις ΗΠΑ.
Οι αποδόσεις (επιτόκια) των ευρωπαϊκών ομολόγων που εμφανίζουν ανοδικές τάσεις το τελευταίο διάστημα ακολουθώντας εκείνα των ΗΠΑ, υποχώρησαν μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.
Οι αγορές έδειξαν να πείθονται ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα αφήσει την κατάσταση να “ξεφύγει” και θα αγοράσει περισσότερα ομόλογα, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι τιμές τους και να υποχωρήσουν οι αποδόσεις τους (που κινούνται αντίστροφα με τις τιμές).
Οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν διεθνώς λόγω των προσδοκιών που δημιουργεί το “πακέτο Μπάιντεν” για ισχυρούς ρυθμούς ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, που θα δημιουργήσουν πληθωρισμό και επομένως άνοδο των επιτοκίων.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξηση του ΑΕΠ θα διπλασιαστεί λόγω του πακέτου Μπάιντεν και θα φτάσει το 6,2% φέτος, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει ανέβει πάνω από το 1,5%, παρασύροντας σε υψηλότερα επίπεδα και τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Η ΕΚΤ από την πλευρά της έχει ακόμη στη διάθεσή της 1 τρισ. ευρώ να ξοδέψει για αγορές ομολόγων, από το 1,85 τρισ. ευρώ που προβλέπονται στο Έκτακτο Πρόγραμμα Αγορών της Πανδημίας (Pandemic emergency purchase programme – PEPP). Το ποσό αυτό είναι αρκετό για να συνεχίσει τις παρεμβάσεις της η ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2021, ακόμα κι αν αυξήσει την ποσότητα ομολόγων που αγοράζει σε 25 δισ. ευρώ εβδομαδιαίως, από 14 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο φέτος.
Με τις παρεμβάσεις της η ΕΚΤ κρατά χαμηλά το κόστος δανεισμού για τα κράτη μέλη, έτσι ώστε τα τελευταία να μπορούν να δανείζονται φθηνά και να χρηματοδοτούν τις παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας εν μέσω κορωνοϊού.
Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν αυξήσει τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που έχει καταστεί δυνατόν λόγω της προσωρινής χαλάρωσης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, που υπό κανονικές συνθήκες “απαγορεύει” τα δημόσια ελλείμματα.
Φαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να παρατείνουν το καθεστώς δημοσιονομικής χαλαρότητας και για το 2022.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι υπάρχει η βούληση στην Ευρώπη για δημοσιονομική ευελιξία και το 2022 και αυτό θα φανεί σε κείμενα των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. τα οποία θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα.
Υπογράμμισε επίσης «ότι τα μέτρα στήριξης δεν θα αποσυρθούν μέχρι να υπάρξουν ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξη της οικονομίας, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή και όχι σε “λιτότητα”», ενώ θα τεθεί υπό συζήτηση και η αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Βέβαια, από την πλευρά της Ευρωζώνης δεν υπάρχει κάτι ισοδύναμο με το αμερικανικό «πακέτο» των 1,9 τρις. δολαρίων, ενώ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης με τα 750 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, εφόσον η η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να κρατήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού και οι δημοσιονομικοί κανόνες παραμείνουν “εκτός λειτουργίας” και το 2002, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Η ΕΚΤ είχε αναβαθμίσει την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης σε 4% το 2021, χωρίς να έχει λάβει υπ όψιν τη θετική επίδραση που θα υπάρξει από το αμερικανικό “πακέτο” των 1,9 τρισ. δολαρίων.