Η ποιότητα του ενεργητικού, οι τιτλοποιήσεις και οι προοπτικές των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρουσιάσεων των ελληνικών συστημικών τραπεζών κατά το τριήμερο συνέδριο για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο που διοργάνωσε διαδικτυακά την περασμένη εβδομάδα η Morgan Stanley. Οι διοικήσεις των τριών ελληνικών τραπεζών που συμμετείχαν –Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς– εμφανίστηκαν αισιόδοξες για την πρόοδο του προγράμματος «Ηρακλής», ενώ παράλληλα επεσήμαναν ότι δεν «βλέπουν» να προχωράει το σχέδιο της bank bank. Αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απορρίψει επισήμως την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, ωστόσο γίνεται αντιληπτό όλο και περισσότερο ότι δεν αναμένεται να προχωρήσει, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς η προτεραιότητα είναι ο «Ηρακλής 2».
Η διοίκηση της Eurobank θεωρεί πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο με τιτλοποιήσεις και επομένως υπάρχει λιγότερη ανάγκη για bad bank. Οπως τόνισε, η κυβέρνηση έχει επεκτείνει το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο είναι χρήσιμο για να συνεχίσουν οι τράπεζες τιτλοποιήσεις. Η τράπεζα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τιτλοποίηση Mexico, η οποία θα βοηθήσει στη μείωση του δείκτη NPEs σε μονοψήφια επίπεδα φέτος, ενώ τόνισε ότι στοχεύει σε δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 7% φέτος και 10% το 2022.
Από την πλευρά της η διοίκηση της Alpha Bank τόνισε ότι θα συμμετάσχει στην επέκταση του «Ηρακλή», ενώ όσον αφορά την πρόταση της bad bank, δεν περιμένει να υπάρξει μεγάλη πρόοδος το 2021. Οπως ανέφερε, δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ είναι σε αναστολή και από αυτά, 1,5 δισ. ευρώ έληξαν τον Σεπτέμβριο και το 87% άρχισε να εξυπηρετείται εντός δύο μηνών, ενώ πέντε μήνες μετά το ποσοστό είναι περίπου στο 80%-81%.
Η διοίκηση έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συναλλαγή Galaxy, τονίζοντας ότι μετά την ολοκλήρωσή της ο δείκτης NPEs θα μειωθεί από 43% σε 24% και τα NPLs από 29% σε 13%.
Κατά την παρουσίασή της η διοίκηση της Τράπεζα Πειραιώς αναφέρθηκε στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 2,6 δισ. ευρώ, με την άντληση 1 δισ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, 600 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης AT1 και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ μέσω λοιπών ενεργειών, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 700 μ.β. στο 22,5%, παρέχοντας επαρκές «μαξιλάρι» για να απορροφήσει τις απώλειες από την εκκαθάριση των NPEs (περίπου 18 δισ. ευρώ).
https://www.kathimerini.gr/economy/561303865/den-vlepoyn-ti-systasi-bad-bank-entos-2021-oi-trapezes/