Η παράταση των περιοριστικών μέτρων και των μέτρων στήριξης της οικονομίας και η αύξηση των ελλειμμάτων ως αποτέλεσμα αυτών σημαίνουν ένα πράγμα φέτος για τις χώρες της Ευρωζώνης: περισσότερος δανεισμός από τις αγορές. Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία θεωρείται βέβαιο πως θα ανακοινώσουν αύξηση των προγραμμάτων δανεισμού τους για φέτος, ενώ και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν. Προς το παρόν, ο ΟΔΔΗΧ εμμένει στον αρχικό στόχο του για άντληση 12 δισ. ευρώ το 2021, δεδομένου ότι τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα κάνουν τα πράγματα πιο διαχειρίσιμα για την Ελλάδα, αν και δεν αποκλείεται αργότερα μέσα στο έτος να δανειστεί περισσότερα εάν το «επιβάλει» η πορεία της οικονομίας και της πανδημίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οίκων, όπως η Société Générale και η Citigroup, η εκδοτική δραστηριότητα φέτος στις χώρες του ευρώ αναμένεται τελικά να ξεπεράσει αυτήν του 2020. Από το σύνολο του 1,25 τρισ. ευρώ που αντλήθηκε το 2020 από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης το περασμένο έτος, φέτος το τοποθετούν στο ρεκόρ του 1,28-1,35 τρισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΚΤ σίγουρα θα εξαντλήσει τον φάκελο του προγράμματος PEPP του 1,85 τρισ. ευρώ (με 1 τρισ. ευρώ να απομένει ακόμη διαθέσιμο), ενώ δεν αποκλείουν την επέκταση του προγράμματος πέραν του Μαρτίου του 2022.
Οπως σημειώνει η Société Générale, υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης προχωρούν σε αυξήσεις των στόχων του δανεισμού τους για φέτος, λόγω της παράτασης των lockdowns που επιβάλλουν οι ακόμη γκρίζες οικονομικές προοπτικές, προσθέτοντας στο ήδη υψηλό βουνό χρέους που έχει δημιουργήσει η πανδημία.
Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα πρόσθετο προϋπολογισμό ύψους 60 δισ. ευρώ για το 2021, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανεισμού, έτσι ώστε να διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Ετσι, φέτος, αναμένεται να αντλήσει 300 δισ. ευρώ από τις αγορές συνολικά, έναντι 226 δισ. που άντλησε το 2020.
Ο Μάριο Ντράγκι σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση των εκτιμήσεων για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ενώ θα εφαρμοστεί το πακέτο των 32 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, φέρνοντας τον συνολικό δανεισμό της Ιταλίας από τις αγορές φέτος στα 369 δισ. ευρώ έναντι 354 δισ. ευρώ πέρυσι και στο 25% του ΑΕΠ της.
Η Ισπανία πριν από μερικές ημέρες ενέκρινε νέο δημοσιονομικό πακέτο 11 δισ. ευρώ, με την εκδοτική δραστηριότητα να αυξάνεται στα 184 δισ. ευρώ φέτος από 174 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ η Γαλλία, σύμφωνα με τη Société Générale, θα αυξήσει κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ περαιτέρω τον δανεισμό της φέτος, στα 270 δισ. ευρώ.
Η γαλλική τράπεζα διατηρεί, πάντως, σταθερές τις εκτιμήσεις της για την εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου φέτος στα επίπεδα των 12 δισ. ευρώ που έχει ήδη θέσει ο ΟΔΔΗΧ ως όριο, και το ίδιο κάνει και η Citigroup. Ο βασικός λόγος που τοποθετούν την Ελλάδα στις χώρες που δεν θα αναγκαστούν, τουλάχιστον ακόμη, να ανεβάσουν τον στόχο του δανεισμού τους είναι το γεγονός ότι έχει τα υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της. Με λίγα λόγια, το «μαξιλάρι» των 33 δισ. ευρώ, το οποίο έχει υπολογιστεί να κλείσει το 2021 στα 22-25 δισ. ευρώ, «θωρακίζει» την ελληνική οικονομία ώστε να μη χρειαστεί να αυξήσει και άλλο το χρέος της φέτος. Ολα αυτά, φυσικά, εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και το πώς θα κυλήσει το φετινό καλοκαίρι για την οικονομία και τον τουρισμό. Αξίζει να σημειώσουμε πως από τις αρχές του έτους, το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει 8 δισ. ευρώ συνολικά, με τα 3,5 δισ. να αφορούν την έκδοση του νέου 10ετούς, τα 2,5 δισ. την έκδοση του νέου 30ετούς και τα 2 δισ. ευρώ την ανταλλαγή ελληνικών τίτλων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι η εκδοτική δραστηριότητα να είναι εμπροσθοβαρής, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της να γίνει το α΄ εξάμηνο, ενώ έχει ήδη καλυφθεί το 65% του φετινού στόχου και θεωρείται βέβαιη άλλη μία έξοδος στις αγορές έως το καλοκαίρι. Η Citigroup την τοποθετεί, πάντως, τον Ιούνιο εκτιμώντας πως θα αφορά ένα νέο 7ετές ομόλογο για την άντληση 2 δισ. ευρώ , ενώ εκτιμά πως η τέταρτη έκδοση φέτος θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο με το «άνοιγμα» της 10ετίας που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, για την άντληση περαιτέρω 2 δισ. ευρώ.