Νομοθετική ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, για τα βασικά ζητήματα που έχουν ανακύψει από την ανάρτησή τους σε όλη τη χώρα.
Η ρύθμιση όμως θα οριστικοποιηθεί αφότου εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναθεώρηση των δασικών χαρτών, ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι οι όποιες ρυθμίσεις προταθούν στη Βουλή δεν θα είναι θνησιγενείς, όπως οι αντίστοιχες για τις οικιστικές πυκνώσεις και την πώληση εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων σε αγρότες, που ακυρώθηκαν από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.
Τις προθέσεις του υπουργείου επιβεβαιώνει στην Καθημερινή και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.
«Το υπουργείο θα αντιμετωπίσει κατάματα όλα τα προβλήματα που έχουν βγει στην επιφάνεια με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Πολλά από αυτά τα προβλήματα είναι πολύ παλιά. Θα λύσουμε όλα τα προβλήματα με νομοθετικές ρυθμίσεις, πάντοτε βέβαια σε αρμονία με τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Για τον λόγο αυτόν θα περιμένουμε πρώτα να εκδοθεί και η απόφαση του ΣτΕ για το θέμα της αναθεώρησης των χαρτών».
Μέσα στον Απρίλιο το υπουργείο στοχεύει να ενεργοποιήσει τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων, κατά των δασικών χαρτών που είχαν κυρωθεί τα προηγούμενα χρόνια, είχαν υποβληθεί περίπου 17.000 αντιρρήσεις, εκ των οποίων έχει εξεταστεί μικρό μέρος.
Μάλιστα το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανατεθεί σε ιδιώτες η προετοιμασία των αντιρρήσεων ώστε να διευκολυνθεί το έργο των ΕΠΕΑ.
Οσον αφορά τις διαμαρτυρίες από τα Δωδεκάνησα για το μεγάλο ποσοστό δασικών εκτάσεων, χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος σύσκεψη προκειμένου να τεθούν τα κριτήρια για ένα συγκεκριμένο φυτό: τους ασπαλάθους.
Η εισήγηση του υπουργείου θα είναι οι εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση και έχουν ως κυρίαρχο είδος τον ασπάλαθο να μην χαρακτηρίζονται δασικές όπως σήμερα.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, αυτό που ζητήθηκε από το γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου είναι να δώσει υποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορεί μία έκταση με ασπαλάθους να χαρακτηριστεί δασική.