Θανάσης Αργυράκης
Κηρύσσοντας ιδιοκτήτες οικοπέδων – φιλέτων στην Κωνσταντινούπολη ότι αγνοείται η τύχη τους, το τουρκικό κράτος υπαρπάσει τα περιουσιακά στοιχεία τους, τονίζει η τουρκική εφημερίδα, Duvar, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Έλληνα, Βίκτορα Δημητριάδη, στον οποίο ανήκει το οικόπεδο – φιλέτο στην περιοχή Ομ’ερ Αβνί (Ömer Avni) του Μπεΐογλου (Beyoğlu).
Μια μικρή καταχώρηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα, Milliyet, στις 7 Μαρτίου, αναφέρει η εφημερίδα. Ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, επειδή δεν μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο Βίκτορ Δημητριάδης ζει ή όχι, ο ίδιος θα πάψει να … υπάρχει με δικαστική απόφαση! Πρόκειται για μια υπόθεση που εξετάστηκε στο 24ο Πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης και ζητήθηκε από όσους είχαν πληροφορίες για τον Έλληνα πολίτη, Βίκτορα Δημητριάδη, να υποβάλουν αίτηση εντός 3 μηνών.
Βεβαίως, το διακύβευμα πίσω από αυτή την υπόθεση είναι η γη στην περιοχή Ömer Avni του Beyoğlu που ανήκει στον Δημητριάδη, σημειώνει η εφημερίδα, η οποία διερωτάται «τι γίνεται με τις ιδιοκτησίες του Beyoğlu;», και επισημαίνει ότι, πλέον, ιδιοκτησίες αλλάζουν χέρια στην περιοχή του Taksim – Beyoğlu, μια αλλαγή που, όπως γράφει, «αποτελεί ζωντανό χάρτη καταστροφής».
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, προσθέτει, έγινε γνωστή μια άλλη περίπτωση μεταφοράς ιδιοκτησίας. Αυτή του Γκεζί Παρκ (Gezi Park) που μεταφέρθηκε από τον Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης στο Ίδρυμα του Σουλτάνου Βαγιαζίτ, με βάση τον νόμο 5734 που τέθηκε σε ισχύ το 2008 και με τον οποίο εντάσσονται πλέον σε Ιδρύματα 1014 ιδιοκτησίες. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται ο Πύργος του Γαλατά, το παλάτι του Πέρα, το νοσοκομείο του Σισλί, κ.α.
Υπάρχουν Ιδρύματα, τονίζει η εφημερίδα, που δημιουργήθηκαν από το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, ΑΚΡ, αλλά και Ιδρύματα που είχαν καταπατηθεί και τα οποία δεν είχαν μέχρι τώρα διαχειριστές και διοικούνται από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων.
Η ιδιοκτησία του Βίκτορα Δημητριάδη, τονίζει η εφημερίδα, βρίσκεται σε … στρατηγικό σημείο, μεταξύ δύο σημαντικών έργων που γίνονται: Το Galataport (Όμιλος Ντογκούς – Doğus) και το σχέδιο Καμπατάς (Kabatas).
Tα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά τα γεγονότα στο Γκεζί, πολλές ιδιοκτησίες αλλάζουν χέρια με παρόμοιο τρόπο, ενώ δεν είναι πάντοτε σαφές το που καταλήγουν, υπογραμμίζει η εφημερίδα, κάνοντας αναφορές σε διάφορα σχέδια και έργα, όπως το Beyoğlu Culture Route, καθώς και Taksim 360.