Νέες γενιές κορονοχρεών προωθούνται προς ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση των 24-48 δόσεων που θα τρέξει από το 2022. Η ατζέντα του 10ου κύκλου της μεταμνημονιακής αξιολόγησης
Tην ένταξη μεγαλύτερου αριθμού χρεών στη ρύθμιση οφειλών που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1-1-2022 θα επιδιώξει να «κερδίσει» η ελληνική πλευρά στις συζητήσεις που θα έχει με τους επικεφαλής των δανειστών στο πλαίσιο τη 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης το διήμερο 20-21 Απριλίου. Ταυτόχρονα θα παρουσιάσει το σχέδιο για τις έκτακτες φοροελαφρύνσεις στα εισοδήματα των πληγέντων από την πανδημία,όπως είναι τα τεκμήρια φορολόγησης αλλά και οι ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει σε πρώτη φάση να εντάξει στη ρύθμιση και οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020 δηλαδή του πρώτου lockdown όπως είναι ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που έχουν μείνει απλήρωτοι από νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς δεν μπορούσαν λόγω των δυσμενών συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η ρύθμιση που θα τρέξει από τις αρχές του νέου έτους όπως έχει ανακοινωθεί αφορά οφειλές προς την Εφορία ύψους 1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν από τον Μάρτιο που ξέσπασε η υγειονομική κρίση έως και τον Ιούνιο του 2020. Η πληρωμή των οφειλών αυτών έχει παγώσει έως το τέλος του έτους και η εξόφληση τους θα εκκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022.Στόχος είναι να ενταχθούν στη ρύθμιση όσο το δυνατό περισσότερα χρέη,ώστε να πάρουν μια μεγάλη ανάσα οι οφειλέτες.
Μόνο οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2020 αγγίζουν τα 5,7 δισ. ευρώ, τα κόκκινα δάνεια του 2020 εκτιμώνται σε περίπου 10 δις ευρώ, ενώ τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία κατέγραψαν άνοδο 1 δισ. ευρώ. Συνολικά το ιδιωτικό χρέος αγγίζει τα 240 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν από το 2022 αυτά τα χρέη σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, οι ανωτέρω οφειλές επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.
Προβλέπεται απώλεια της ρύθμισης, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.
Ποιους αφορά η ρύθμιση
Η έκτακτη ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 χαμηλότοκων δόσεων αφορά σε:
- Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020.
- Επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού λόγω πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
- Εργαζόμενους που ήταν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο – Ιούνιο.
- Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.
Έκτακτες φοροελαφρύνσεις
Το οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει ένα πρώτο σχέδιο, πλήρως κοστολογημένο το οποίο -πέραν από τα εισοδήματα- επεκτείνεται και στην πληρωμή των φόρων με φοροελαφρύνσεις για τις φετινές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται λίγο πριν το Πάσχα.
Το σχέδιο προβλέπει έκτακτες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα ανείσπρακτα ενοίκια ,την αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και επανάληψη του περυσινού μοντέλου για την καταβολή σε δόσεις.
Οι αποφάσεις για το εύρος και το είδος των αλλαγών αναμένεται να κλειδώσουν μετά τις τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των δανειστών.