Οι διευκολύνσεις που αναμένεται να προχωρήσουν θα είναι αυτές που θα επιφέρουν και μικρό ή καθόλου δημοσιονομικό κόστος
Σθεναρές αντιστάσεις από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών στην προσπάθειά της να περάσει διευκολύνσεις για την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων αλλά και την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, συναντά η κυβέρνηση.
Οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ολοκληρώνονται την επόμενη εβδομάδα σε επίπεδο κορυφής και οι φορολογικές δηλώσεις καθώς και ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα. Η 10η αξιολόγηση κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική καθώς συνδέεται με την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης ANFAs και SMPs οπότε η διαπραγμάτευση αναμένεται ότι θα είναι σκληρότερη σε σχέση με τους προηγούμενους γύρους που έγιναν εν μέσω πανδημίας.
Ακριβώς λόγω των αντιστάσεων, ήδη κάποια σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας –όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο μείωσης ή παγώματος του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες που έμειναν κλειστοί για κάποιους μήνες του χρόνου- φαίνεται να έχουν ήδη βγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι διευκολύνσεις που αναμένεται να προχωρήσουν θα είναι αυτές που θα επιφέρουν και μικρό ή καθόλου δημοσιονομικό κόστος. Από την άλλη, πολλές είναι οι πιθανότητες να περάσει η ελληνική πρόταση για μετάθεση του χρόνου ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών ώστε και ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με τις σημερινές αξίες.
Όλα συγκλίνουν στο ότι θα δοθεί και φέτος η δυνατότητα πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις ώστε η αποπληρωμή του φόρου να γίνει τον Φεβρουάριο του 2021. Άλλωστε, λόγω και του ότι οι τελικές αποφάσεις για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, είναι πλέον δεδομένο ότι θα επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα του moneyreview.gr περί εκκίνησης της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων μετά το Πάσχα. Πιθανό είναι να εφαρμοστεί και φέτος το κίνητρο έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής του φόρου ώστε να αντλήσει ρευστότητα το δημόσιο.
Από την άλλη, οι ελαφρύνσεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και τις ηλεκτρονικές πληρωμές θα είναι συνδεδεμένα με τον χαρακτηρισμό του φορολογούμενου ως πληττόμενου. Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι –οι τελευταίοι είναι και οι μόνοι που θα δηλώσουν περισσότερα εισοδήματα το 2021 για το 2020 λόγω αναδρομικών- δεν αναμένεται να έχουν ελαφρυντικά για το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών τους (πέραν αυτών που ισχύουν ήδη) ή για την κάλυψη των τεκμηρίων τους.