«Ανεξάρτητα από τις παρατάσεις των περιοριστικών μέτρων, οι δείκτες κινητικότητας μας δείχνουν ήδη ότι η αποκατάσταση έχει αρχίσει», δήλωσε ο Bert Colijn, οικονομολόγος της ING
Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει γίνει πιο ανθεκτική στα lockdown, με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να προσαρμόζονται σε αυτά, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η πτώση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο θα είναι μικρότερη από ό,τι αναμενόταν και ότι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης.
Οι δείκτες κινητικότητας της Google δείχνουν ότι οι επισκέψεις των καταναλωτών σε καταστήματα λιανικών πωλήσεων και σε χώρους ψυχαγωγίας αυξάνονταν μετά τον Ιανουάριο παρά τα lockdown σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένων των τριών μεγαλύτερων της περιοχής – της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
«Ανεξάρτητα από τις παρατάσεις των περιοριστικών μέτρων, οι δείκτες κινητικότητας μας δείχνουν ήδη ότι η αποκατάσταση έχει αρχίσει», δήλωσε ο Bert Colijn, οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ING στους Financial Times.
H αύξηση της κινητικότητας συνάδει με την αύξηση των δεικτών υπεύθυνων προμηθειών (PMI) τον τελευταίο μήνα και τη βελτίωση του επιχειρηματικού και αγοραστικού κλίματος στις τελευταίες έρευνες. Η άνοδος αυτή «μας οδηγεί να σκεφθούμε ότι η μείωση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ μικρότερη από αυτή που προβλεπόταν αρχικά», δήλωσε ο Colijn.
Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία
Το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση εδώ και περισσότερο από 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ZEW μεταξύ 178 αναλυτών τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου. Αν και η εμπιστοσύνη αναφορικά με τους επόμενους μήνες μειώθηκε απρόσμενα, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020, ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach, δήλωσε ότι οι προσδοκίες κινούνται «παρά ταύτα σε πολύ υψηλό επίπεδο και το σημερινό σενάριο είναι πολύ ισχυρότερο από αυτό του Μαρτίου».
Η γαλλική κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των εργαζομένων από απόσταση και οι βελτιωμένες οδηγίες για την κοινωνική αποστασιοποίηση βοήθησαν και άλλες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν παρά τα lockdown, ενώ οι εξαγωγείς επωφελήθηκαν από την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου.
«Μάθαμε συλλογικά να εργαζόμαστε με τον ιό», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, François Villeroy de Galhau. Βασιζόμενη κυρίως στους δείκτες κινητικότητα, η γαλλική κεντρική τράπεζα εκτίμησε ότι το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε οριακά στο πρώτο τρίμηνο σε αντίθεση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020, όταν μειώθηκε κατά 1,4%.
Αν και πολλοί οικονομολόγοι έχουν αναβαθμίσει τις αναπτυξιακές προοπτικές για ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, διστάζουν να κάνουν το ίδιο για την Ευρωζώνη, όπου οι εμβολιασμοί καθυστέρησαν και νέα lockdown επιβλήθηκαν για να αντιμετωπισθεί το τρίτο κρουσμάτων του κορονοϊού.
Οι ημερήσιες δόσεις εμβολίων που χορηγούνται στη Γερμανία διπλασιάστηκαν σε πάνω από 700.000 την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο οι Αρχές αναμένουν ότι τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα για έξι έως οχτώ εβδομάδες, καθιστώντας πιθανή την παράταση των lockdown έως τις αρχές Ιουνίου.
Οι δαπάνες με χρεωστικές κάρτες επανήλθαν στα προ κρίσης επίπεδα
Αν και οι δείκτες κινητικότητας παρακολουθούνται από τους αρμόδιους, η συσχέτισή τους με τις οικονομικές προβλέψεις παραμένει αβέβαιη. Ο εβδομαδιαίος δείκτης οικονομικών προβλέψεων του ΟΟΣΑ, πάντως, ο οποίος λαμβάνει υπόψη όλα τα στοιχεία για τη συμπεριφορά σχετικά με την κατανάλωση, τις αγορές εργασίας, τις κατοικίες, το εμπόριο, τη βιομηχανία και τη χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα, επιβεβαίωσε μία σε μεγάλο βαθμό ασφαλή εικόνα για όλες τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο.
Αλλοι δείκτες που αφορούν στην αξία των δαπανών μέσω χρεωστικών καρτών, στις αναλήψεις χρημάτων και τις πληρωμές μέσω διαδικτύου επανήλθαν τον Μάρτιο στα επίπεδά τους πριν από την πανδημία, υποδηλώνοντας μία ανάκαμψη της κατανάλωσης παρά το κλείσιμο πολλών καταστημάτων.